La această etapă nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova. Principalele riscuri care planează asupra stabilității țării sunt cele de ordin hibrid. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, în prezent, țara noastră se confruntă cu o serie de provocări specifice războiului hibrid, fiind vorba de propagandă, alerte false cu bombă și încercarea grupurilor oligarhice de a destabiliza situația prin proteste plătite, notează ipn.md.
Vicepremierul Nicu Popescu spune că datorită rezistenței poporului ucrainean și a sprijinului occidental pentru armata ucraineană, linia frontului este menținută departe de granița Republicii Moldova. Șeful diplomației de la Chișinău dă asigurări că riscul unei invazii ruse asupra Republicii Moldova, în acest moment, nu există.
„Republica Moldova nu este amenințată militar la această etapă. Avem o situație geografică, regională și sprijin extern, care ne permit, la această etapă, să nu ne simțim amenințați militar. Acest lucru se datorează faptului că armata și societatea ucraineană au capacitatea să mențină linia frontului departe de Republica Moldova. La această etapă principalele riscuri sunt de ordin hibrid, intern, atacuri cibernetice, alerte cu bombă, protestatari plătiți, lucru comun dintre autoritățile Federației Ruse și oligarhii care au jefuit populația noastră. Ei lucrează acum împreună pentru a destabiliza situația”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Oficialul a mai menționat că autoritățile Republicii Moldova au luat decizia de a renunța treptat la relațiile cu CSI, fiind denunțate acordurile care sunt depășite de timp sau irelevante parcursului european al țării.
„În cadrul CSI Republica Moldova a semnat și ratificat peste 300 de acorduri, sunt aproximativ 330 de acorduri. Știm că în CSI s-au semnat acorduri care nu funcționează, care nu se aplică sau nu sunt respectate. Fiecare minister face această evaluare și treptat va porni procesul de retragere din mai multe acorduri care sunt irelevante pentru Republica Moldova. Obiectivul nostru este aderarea la Uniunea Europeană , relațiile noastre externe sunt subordonate acestui obiectiv, iar în CSI sunt multe lucruri irelevante sau nu se aplică. Pe hârtie avem o zonă de liber schimb cu Federația Rusă, de facto Rusia a introdus de multe ori restricții comerciale majore”, a spus șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.
Vicepremierul a reiterat că Republica Moldova cere oficial Rusiei retragerea trupelor de pe teritoriul său și insistă pe reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, exclusiv prin metode diplomatice.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Oficialul le-a dat asigurări cetățenilor că scopul autorităților este menținerea păcii, securității și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului.