Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Noi alerte de călătorii peste hotare. Aflați aici noile reguli

30 Iul. 2021, 20:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 20:56 // Societate //  Cristina Vlah

Astăzi au fost actualizate noile reguli de călătorie peste hotare pentru cetățenii din Republica Moldova, informează Realitatea.md.

Potrivit datelor oferite de Ministerul de Externe, în România au fost eliminate restricțiile de intrare pentru cetățenii noștri, din 1 iunie și acest lucru se menține până în prezent.

Ucraina, însă, are restricții ceva mai dure. Pentru a intra pe teritoriul Ucrainei este nevoie de a prezenta: – rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat,

– sau  rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat,

– sau certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Belgia a scos restricțiile pentru concetățenii noștri, astfel că toți călătorii cu reședința principală în Republica Moldova au voie să călătorească în Belgia, indiferent de motivul călătoriei lor. Un motiv esențial nu mai este necesar.

Cei care doresc să plece în Bulgaria, trebuie să prezinte unul din următoarele acte:  document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19, sau un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

În Franța este stare de urgență sanitară. În vederea stopării răspândirii variantei Delta a Coronavirusului, este obligatory prezentarea permisului sanitar. Acest permis sanitar reprezintă: – dovada vaccinării complete (7 zile de la administrarea dozei a doua a vaccinului Pfizer, Moderna, AstraZeneca; 4 săptămâni de la administrarea vaccinului cu o singură doză Johnson&Johnson; 7 zile de la administrarea vaccinului persoanelor care au suferit de Covid) – https://attestation-vaccin.ameli.fr/;

– dovada testului negativ Covid-19 (antigenic sau RT-PCR) efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de accesul la eveniment sau cu cel mult 72 de ore în cazul călătoriilor;

– rezultatul testului RT-PCR sau antigenic pozitiv care atestă reabilitarea după Covid-19, care datează cu cel puțin 11 zile și cel mult 6 luni.

Restricții de intrare în Franța și categoriile exceptate: Republica Moldova este clasată în zona portocalie.

Germania. Începând cu 4 iulie 2021, Republica Moldova a fost introdusă în lista statelor sigure. Astfel, cetățenilor Republicii Moldova care sosesc din Republica Moldova nu se mai aplică regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc.

Totodată, rămâne în continuare obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării.  Dovada testării – urmează să fie prezentat un test PCR negativ pentru infecția SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior deplasării în Germania sau un test de tip antigen al cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore și care urmează a fi prezentat în limba: germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Mai multe informații puteți să le aflați aici

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române