Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Noi informații despre asasinarea președintelui din Haiti: A fost un comando de 28 de atacatori

09 Iul. 2021, 08:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
09 Iul. 2021, 08:26 // În Lume //  Realitatea.md

Grupul de comando responsabil de asasinarea preşedintelui Haiti, Jovenel Moise, era format din 26 de columbieni şi doi americani originari din Haiti. Declarația a fost făcută de poliţia haitiană. Nu este încă clar cine a planificat atacul sau care a fost cauza lui. O versiune este că atacul a avut loc din cauza luptei cu oligarhii.

Joi, poliția a prezentat presei arme, pașapoarte columbiene și alte dovezi. „Străinii au venit în țara noastră pentru a-l ucide pe președinte”, a declarat Léon Charles, director general al poliţiei haitiene, într-o conferinţă de presă.

„A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni care au participat la operaţiunea de asasinare a preşedintelui”, a adăugat Léon Charles, precizând că cei doi americani şi 15 columbieni au fost arestaţi, trei ucişi şi alţi opt sunt căutaţi.

Premierul interimar al Haiti, Claude Joseph, a spus, anterior, că președintele ar fi putut fi vizat pentru că se lupta cu „oligarhii” din țară. Aceasta nu este însă nu este o versiune exactă. Cercetările continuă.

O mulțime de oameni furioși s-a adunat în ziua de joi pentru a urmări conferința de presă a poliției. Unii au incendiat mașini, alții s-au adunat în fața secției de poliție unde erau reținuți suspecții.

Preşedintele haitian, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia din cartierul Pelerin situat în capitala ţării, Port-au-Prince. Biroul și dormitorul lui au fost jefuite, iar el a fost găsit întins pe spate, acoperit de sânge. În atac a fost rănită şi soția lui, Martine Moise. Ea a fost transportată în Florida pentru tratament, unde se află într-o stare stabilă.

Cum s-a desfășurat atacul?

Atacul a avut loc miercuri noaptea, la ora 1.00. Cineva care locuiește în apropierea reședinței prezidențialea filmat un convoi de mașini și oameni înarmați. Aceștia strigau prin megafon că lucrează pentru DEA, agenția americană antidrog, și că sunt în misiune.

„Este o operațiune a DEA! Este o operațiune a DEA!”. Asta au strigat asasinii președintelui haitian ca oamenii din cartier să nu se sperie de focurile de armă.

Minciuna a fost credibilă, având în vedere ce probleme sunt în țară cu traficanții de droguri. După ce și-au îndeplinit misiunea, agresorii au plecat în convoi, în liniște, așa cum se vede pe imaginile surprinse de un localnic. Adevărul a ieșit la iveală abia când s-a făcut zi, când președintele a fost găsit mort.

Cine controlează acum țara?

Asasinatul a provocat confuzie cu privire la cine conduce acum Haiti. Potrivit Constituției, președintele Curții Supreme ar trebui să preia conducerea, dar acesta a murit recent de Covid-19.

Alte articole sugerează că premierul ar trebui să conducă. Ariel Henry fusese numit săptămâna aceata noul prim-ministru, dar nu a depus încă jurământul de învestire. El insistă însă că ar trebui să conducă țara. La rândul lui, Claude Joseph, premierul interimar, a declarat pentru BBC că este “nedumerit” de declarația dlui Henry și a adăugat că pe primul loc trebuie puse interesele țării.

Potrivit ONU, Claude Joseph ar trebui să rămână la conducere până la alegerile care vor avea loc la sfârșitul acestui an. El a spus că nu va candida la președinție.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată