Astronomii au descoperit un nou tip de stea ascunsă. Astfel, se deschid noi căi pentru studiile despre formarea planetelor și perioada necesară pentru ca ele apară.
Conform oamenilor de știință, urmărirea modificărilor la corpurile cerești poate dura săptămâni, iar cercetările bolții cu lumini infraroșu oferă rezultate interesante, care au fost anunțate în mai multe lucrări publicate în revista științifică Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Conform Playtech.ro, autorii au analizat datele colectate timp de un deceniu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Savanții susțin că au cercetat aproximativ 200 de stele, care aveau schimbări dramatice ale luminozității. Exploziile care creează asemenea fenomene accelerează creșterea lor, dar pot îngreuna formarea noilor planete.
Surpriză pentru astronomi au fost 21 de stele gigantice roșii, aflate chiar în centrul galaxiei noastre, care au asemenea schimbări de luminozitate. Corpurile cerești dețin nivel ridicat de metale, iar pe măsură ce îmbătrânesc, scad din intensitate din cauza norilor de praf pe care îi aruncă.
Se presupune că aceste stele își pot „regla” luminozitate și dispărea temporar din vedere după ce emană praful, apoi apar din nou. Astfel, descoperirea ar putea schimba înțelegerea modului în care elementele grele sunt eliberate în galaxie pentru a fi folosite de noi stele, conform savanților.