Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Nu lucrează, sunt implicați în campania electorală, însă salariul de deputat îl ridică inclusiv până în iulie

16 Iun. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
16 Iun. 2021, 12:10 // Politica //  Realitatea.md

Deși deputații Legislaturii a X-a nu activează în prezent, după dizolvarea Parlamentului, iar marea majoritate a parlamentarilor actuali candidează pentru un nou mandat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, iar o bună parte din ei sunt implicați și în campania electorală, aceștia continuă să primească salariile și chiar ar urma să beneficieze și de niște „bonusuri” după scrutin. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate.

După dizolvarea Parlamentului, deputații nu s-au mai întrunit în nicio ședință plenară, deși Regulamentul permite convocarea ședințelor, doar că nu pot fi adoptate legi organice sau de modificare a Constituției, însă pot audia rapoarte ale Comisiilor speciale sau examinate în cadrul Comisiilor parlamentare permanente.

Igor Grosu afirmă că, chiar și așa, Parlamentul nu a convocat nici o ședință după dizolvare, deși salariile pentru luna mai au fost achite și urmează să fie ridicată leafa și pentru luna iunie și chiar iulie.

Mai mult ca atât, președintele PAS a declarat că se discuta „pe holurile Parlamentului” că actualii deputați, care nu vor mai accede în viitorul Legislativ, după 11 iulie, ar putea să li se ofere câteva salarii drept recompensă pentru faptul că actualul mandat a fost întrerupt.

Grosu precizează că a discutat în interiorul Partidului Acțiune și Solidaritate și au decis că nu vor accepta aceste salarii în cazul în care cineva din actualii parlamentari PAS, care se regăsesc în lista nouă a anticipatelor nu vor trece în viitoarea legislatură.

Amintim că, la 28 aprilie, după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului, prin care a fost instaurată starea de urgență până la fârșitul lunii mai, președinta țării, Maia Sandu a semnat decretul de dizolvarea a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie. Ultima ședință a Legislativului a avut loc la data de 23 aprilie curent.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid