După ce jurnalista Stela Popa, prezentatoarea știrilor TVR2 de la București, originară din Republica Moldova, a anunțat că renunță la premiul și titlul de „Cea mai bună prezentatoare de știri din R. Moldova” pe care l-a primit din partea revistei VIP Magazin în anul 2014, mai multe persoane publice de la noi au anunțat că renunță și ei la acest premiu.
Astfel, anunțurile vin după ce liderul PCRM, Vladimir Voronin, a primit titlul de Omul Secolului din partea organizatorilor VIP Magazin.
Actorul Emilian Crețu, prin intermediul unui filmuleț haios, a anunțat despre faptul că renunță și el la premiile acordate de VIP Magazin în anii 2017 și 2019. Filmulețul integral poate fi urmărit mai jos.
„Gata, nu mai sunt o VIPULIȚĂ!!!”, a scris Emilian Crețu.
Interpretul Pasha Parfeni suține că reușitele lui Vladimir Voronin au fost ani la rând ignorate de organizatori, iar acum, când Voronin participă în campania electorală, au fost scoase de pe rafturi prăfuite.
„Mulțumesc, dar refuz. Vladimir Voronin a fost decernat cu premiul „Omul secolului”. Această mișcare a organizatorilor nu este cea mai inspirată, are, evident, iz politic și discreditează tot ce ar trebui să reprezinte un astfel de premiu, care poartă răsunătoarea denumire de „Omul Anului”. Reușitele lui Vladimir Voronin ani la rând au fost ignorate de organizatori, iar acum, când Voronin participă în campania electorală, au fost scoase de pe rafturi prăfuite. Nu mi se pare corect. În acest context, vreau să refuz acest premiu, cu speranța că pe viitor, organizatorii acestor decernări să atragă mult mai multă atenție la tot ceea ce înseamnă notorietate și verticalitate”, a scris pe pagina sa de Facebook, Pasha Parfeni.

Totodată, și pictorița Valeria Duca a menționat că urmează exemplul Stelei Popa și renunță la Premiul „Omul Anului”, primit de revista VIP Magazin la începutul anului 2015 la categoria „Pictură”. Ea a conchis că are două motive principale.
1) Lipsa de discernământ la categoria „Omul Secolului” din acest an. Decizia de a pune în aceeași oală realizările pictoriței Valentina Rusu Ciobanu, a cărui talent este neîntrecut, și parcursul politic al lui Vladimir Voronin mi se pare o metodă nejustă de a-l valida pe cel din urmă. Asta e doar un exemplu, sunt mai multe.2) Cred că e timpul să ne stropim cu apă rece și să reevaluăm anumite lucruri. Spre exemplu: o statuie din plastic NU constituie o realizare, mai ales, când este oferită la teatru. Nu pot spune despre cum s-a votat anul acesta, dar cu siguranță în anul 2014-15 se putea vota prin SMS, 1SMS – 20 lei (sau aproximativ), fără limită la mesaje. Deci, practic vorbind, daca esti nominalizat, și dacă ai minim 2-3 mii de lei pe cont (probabil mai mult pentru alte categorii) poți lua premiul „Omul Anului”. Premiile VIP magazin sunt ca o poveste în care vrei să crezi când ești tu eroul principal, pentru că e convenabil. Și întradevăr, în Februarie 2015 ma simțeam destul de importantă, sau „Very Important Person”, după cum vedeți în imagine. Un pic de experiență și câțiva ani mai târziu, imi dau seama ca atunci cand nu esti implinit si satisfacut cu ceea ce faci, orice fel de validare, chiar daca e obtinuta prin SMS, chiar dacă te pune în linie cu oameni lipsiți de integritate, e miere pentru suflet. Și atunci, e bine să ne întrebăm: Poate e timpul să ne căutăm validarea în altceva?”, a declarat Valeria Duca.
Nicolae Apostu, s-a arăta și el indignat de faptul că personaje precum Vladimir Voronin sunt considerate „oameni ai secolului”, și în context a menționat că postarea de pe Facebook să fie considerată ca o declarație de retur a premiului primit în 2016.
„Eu când primeam premiul VIP Magazin eram destul de încântat – cumva mă simțeam apreciat și apreciam și până și după echipa care lucra la proiect. Dar Voronin – omul secolului? Omul pe perioada guvernării căruia Țărie Baltice au intrat în UE, iar Moldova a luat-o pe o cale de pe care nu poate ieși până acum? Voronin? Omul secolului? Nu știu dacă există practică de returnare a premiului la noi în țară? Nici măcar nu știu unde e premiul și diploma de pe timpuri… dar vreau să declar că nu mai vreau să am nimic asociat cu acest premiu și această revistă. Regret alegerea făcută de VIP magazin și nu îmi doresc să fiu sub nici o formă asociat cu ei… Da – din 2016 până acum au trecut 5 ani și eu nu-s neapărat cel mai reprezentativ personaj pentru redacția revistei – dar hai vă rog să considerați acest status declarație de retur a premiului, în condiția în care personaje ca Voronin sunt considerate „oameni a secolului”, a menționat Nicolae Apostu.

De asemenea, jurnalistul Val Butnaru afirmă că ar fi corect să urmeze și el exemplul Stelei Popa, și a declarat public că renunță la premiul pentru Cultură oferit în acest an de VIP Magazin.
„Am citit postarea Stelei Popa, și vreau să spun următoarele. Am și eu premiul din acest an al revistei VIP pentru Cultură. Recunosc, habar nu aveam de niciun detaliu legat de acest eveniment și, din motive personale, nici nu m-am prezentat la ceremonia propriu-zisă. Despre „Omul Secolului” am aflat abia la izbucnirea scandalului. Cred că este corect să urmez exemplul Stelei Popa și să declar public că renunț la acest premiu”, a scris Val Butnaru.
În același context, designerul Diana Voevuțki, a declarat că în ciuda faptului că familia ei își dorea extrem de mult să obțină acest premiu, ea renunță la trofeu.
„RENUNȚ!! Rodica, te admir. Pentru ceea ce ești, gândești și faci. Și gestul meu de azi nu vreau să supere pe nimeni. Cel mai puțin pe tine. Dar, deși eram extrem de mândră de fiecare dată când am ținut aceste trofee multrâvnite în mână, astăzi renunț la ele… Îmi iubesc palma asta de țară. M-a crescut un patriot adevărat și simt că acum, de acolo, de sus, mă privește încruntat. Pentru că da, sunt lucruri care contează mai mult decât un premiu. Chiar dacă ți l-ai dorit a jumătate de viață… Renunț la aceste premii din respect pentru adevărații Oameni ai secolului. Îi avem. Puțini, dar sunt. Și eu ÎNCĂ nu mă număr printre ei. Dar părinții m-au învățat să apreciez adevăratele valori”.