Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(VIDEO) „Nu mai sunt VIP-ulița anului”. Mai multe persoane publice renunță la premiul VIP Magazin „Omul anului”

27 Mai 2021, 18:08
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2021, 18:08 // Life //  Valentina Buză

După ce jurnalista Stela Popa, prezentatoarea știrilor TVR2 de la București, originară din Republica Moldova, a anunțat că renunță la premiul și titlul de „Cea mai bună prezentatoare de știri din R. Moldova” pe care l-a primit din partea revistei VIP Magazin în anul 2014, mai multe persoane publice de la noi au anunțat că renunță și ei la acest premiu.

Astfel, anunțurile vin după ce liderul PCRM, Vladimir Voronin, a primit titlul de Omul Secolului din partea organizatorilor VIP Magazin.

Actorul Emilian Crețu, prin intermediul unui filmuleț haios, a anunțat despre faptul că renunță și el la premiile acordate de VIP Magazin în anii 2017 și 2019. Filmulețul integral poate fi urmărit mai jos.

„Gata, nu mai sunt o VIPULIȚĂ!!!”, a scris Emilian Crețu.

Interpretul Pasha Parfeni suține că reușitele lui Vladimir Voronin au fost ani la rând ignorate de organizatori, iar acum, când Voronin participă în campania electorală, au fost scoase de pe rafturi prăfuite.

„Mulțumesc, dar refuz. Vladimir Voronin a fost decernat cu premiul „Omul secolului”. Această mișcare a organizatorilor nu este cea mai inspirată, are, evident, iz politic și discreditează tot ce ar trebui să reprezinte un astfel de premiu, care poartă răsunătoarea denumire de „Omul Anului”. Reușitele lui Vladimir Voronin ani la rând au fost ignorate de organizatori, iar acum, când Voronin participă în campania electorală, au fost scoase de pe rafturi prăfuite. Nu mi se pare corect. În acest context, vreau să refuz acest premiu, cu speranța că pe viitor, organizatorii acestor decernări să atragă mult mai multă atenție la tot ceea ce înseamnă notorietate și verticalitate”, a scris pe pagina sa de Facebook, Pasha Parfeni.

Totodată, și pictorița Valeria Duca a menționat că urmează exemplul Stelei Popa și renunță la Premiul „Omul Anului”, primit de revista VIP Magazin la începutul anului 2015 la categoria „Pictură”. Ea a conchis că are două motive principale.

1) Lipsa de discernământ la categoria „Omul Secolului” din acest an. Decizia de a pune în aceeași oală realizările pictoriței Valentina Rusu Ciobanu, a cărui talent este neîntrecut, și parcursul politic al lui Vladimir Voronin mi se pare o metodă nejustă de a-l valida pe cel din urmă. Asta e doar un exemplu, sunt mai multe.
2) Cred că e timpul să ne stropim cu apă rece și să reevaluăm anumite lucruri. Spre exemplu: o statuie din plastic NU constituie o realizare, mai ales, când este oferită la teatru. Nu pot spune despre cum s-a votat anul acesta, dar cu siguranță în anul 2014-15 se putea vota prin SMS, 1SMS – 20 lei (sau aproximativ), fără limită la mesaje. Deci, practic vorbind, daca esti nominalizat, și dacă ai minim 2-3 mii de lei pe cont (probabil mai mult pentru alte categorii) poți lua premiul „Omul Anului”. Premiile VIP magazin sunt ca o poveste în care vrei să crezi când ești tu eroul principal, pentru că e convenabil. Și întradevăr, în Februarie 2015 ma simțeam destul de importantă, sau „Very Important Person”,  după cum vedeți în imagine. Un pic de experiență și câțiva ani mai târziu, imi dau seama ca atunci cand nu esti implinit si satisfacut cu ceea ce faci, orice fel de validare, chiar daca e obtinuta prin SMS, chiar dacă te pune în linie cu oameni lipsiți de integritate, e miere pentru suflet. Și atunci, e bine să ne întrebăm: Poate e timpul să ne căutăm validarea în altceva?”, a declarat Valeria Duca.

Nicolae Apostu, s-a arăta și el indignat de faptul că personaje precum Vladimir Voronin sunt considerate „oameni ai secolului”, și în context a menționat că postarea de pe Facebook să fie considerată ca o declarație de retur a premiului primit în 2016.

„Eu când primeam premiul VIP Magazin eram destul de încântat – cumva mă simțeam apreciat și apreciam și până și după echipa care lucra la proiect. Dar Voronin – omul secolului? Omul pe perioada guvernării căruia Țărie Baltice au intrat în UE, iar Moldova a luat-o pe o cale de pe care nu poate ieși până acum? Voronin? Omul secolului? Nu știu dacă există practică de returnare a premiului la noi în țară? Nici măcar nu știu unde e premiul și diploma de pe timpuri… dar vreau să declar că nu mai vreau să am nimic asociat cu acest premiu și această revistă. Regret alegerea făcută de VIP magazin și nu îmi doresc să fiu sub nici o formă asociat cu ei… Da – din 2016 până acum au trecut 5 ani și eu nu-s neapărat cel mai reprezentativ personaj pentru redacția revistei – dar hai vă rog să considerați acest status declarație de retur a premiului, în condiția în care personaje ca Voronin sunt considerate „oameni a secolului”, a menționat Nicolae Apostu.

De asemenea, jurnalistul Val Butnaru afirmă că ar fi corect să urmeze și el exemplul Stelei Popa, și a declarat public că renunță la premiul pentru Cultură oferit în acest an de VIP Magazin.

„Am citit postarea Stelei Popa, și vreau să spun următoarele. Am și eu premiul din acest an al revistei VIP pentru Cultură. Recunosc, habar nu aveam de niciun detaliu legat de acest eveniment și, din motive personale, nici nu m-am prezentat la ceremonia propriu-zisă. Despre „Omul Secolului” am aflat abia la izbucnirea scandalului. Cred că este corect să urmez exemplul Stelei Popa și să declar public că renunț la acest premiu”, a scris Val Butnaru.

În același context, designerul Diana Voevuțki, a declarat că în ciuda faptului că familia ei își dorea extrem de mult să obțină acest premiu, ea renunță la trofeu.

„RENUNȚ!! Rodica, te admir. Pentru ceea ce ești, gândești și faci. Și gestul meu de azi nu vreau să supere pe nimeni. Cel mai puțin pe tine. Dar, deși eram extrem de mândră de fiecare dată când am ținut aceste trofee multrâvnite în mână, astăzi renunț la ele… Îmi iubesc palma asta de țară. M-a crescut un patriot adevărat și simt că acum, de acolo, de sus, mă privește încruntat. Pentru că da, sunt lucruri care contează mai mult decât un premiu. Chiar dacă ți l-ai dorit a jumătate de viață… Renunț la aceste premii din respect pentru adevărații Oameni ai secolului. Îi avem. Puțini, dar sunt. Și eu ÎNCĂ nu mă număr printre ei. Dar părinții m-au învățat să apreciez adevăratele valori”.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 12:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
03 Dec. 2021, 12:41 // Actualitate //  Valentina Buză

Fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, este mai nou apărătorul locuitorilor din Capitală și vrea să demonstreze cu orice preț că funcționarii Primăriei Chișinău admit construcții ilegale în schimbul lucrărilor de amenajare a unor spații publice din oraș.

În acest context, într-o conferință de presă organizată vineri, 3 decembrie, acesta a declarat că a fost rugat de locuitorii din cartierul Telecentru să intervină pentru a-i ajuta să se facă dreptate într-un caz de construcție ilegală a unui bloc de locuit. Conferința a fost transmisă în direct pe RLIVE.MD.

„Este o situație care ne face să batem alarma. Locuitorii din preajmă sunt alarmați de faptul că în apropierea blocurilor lor se construiește încă un complex de o companie care a construit anterior și blocurile din preajmă. La șantierul din spate au loc de mai bine de o lună lucrări de construcție care sunt neautorizate. Compania respectivă a primit din partea Primăriei o autorizație de desființare a unor clădiri vechi care au fost aici pe strada Sprâncenoaia 5, dar o autorizație de construcție nu a fost”, a conchis Chironda.

Mai exact, Victor Chironda a declarat că la sfârșitul lunii septembrie curent, Primăria a emis o autorizație de construcție, însă nu a unor blocuri de locuit, ci a unui centru recreativ cultural.

„La moment este eliberat doar certificatul de urbanism, fără vreun proiect. Lucrările care sunt efectuate aici sunt absolut ilegale. Primăria nu publică nicăieri contractele sau actele de recepție a acestor lucrări, pentru a nu arăta cine sunt companiile care le fac. Însă acestea sunt companiile care fie au probleme cu construcțiile deja începute fie planifică să construiască și sunt la etapa de PUZ. Considerăm aceste înțelegeri drept abuzive, ilegale și corupte, deoarece afectează interesele locatarilor din vecinătate și încalcă prevederile legale, permițând tacit construcția unor blocuri locative cu încălcarea prevederilor Planului Urbanistic General al muniicpiului Chișinău”, a mai adăugat Victor Chironda.

Mai mult, locuitorii se arată indignați și menționează că au transmis zeci de demersuri, însă fără vreun răspuns.

„Încă la începutul lunii iunie, la Agenția de Supraveghere Tehnică am depus o cerere pentru verificarea lucrărilor începute în complexul în care noi locuim. Acolo s-a construit o parcare cu două nivele fără ca noi să fim informați. În aceste trei complexe nu a fost conceput niciun loc de parcare amenajate în aer liber. Parcarea subterană asigură doar 20% din capacitate. Aceste chestii se mușamalizează, se ascund, fără ca noi să fim informați în general despre ce se întâmplă”, a declarat un locuitor.

Lipsa locurilor de parcare din preajmă îi nemulțumește pe cetățeni care declară că inițial le-a fost promis că terenul pe care la moment se construiesc apartamente, va fi prevăzut pentru parcări.

„În fiecare seară aici totul este blocat cu mașini care nu au unde se parca. Într-o zi am chemat poliția pentru că am întrebat ce se sonstruiește în zonă, însă lucrătorii mi-au răspuns foarte urât. În decurs de 20 de minute au plecat toți șefii de aici. Poliția a constatat că nu au acte permisive, nu există panou de informare, muncitorii nu erau echipați corespunzător, și atât. Până până astăzi nu am primit niciun răspuns de la oamenii legii”.

Locuitorii declară că nu cunosc nimic despre blocul care este construit, și declaraă că se simt într-o cutie pentră nici măcar nu pot trece pe acolo.

„În repetate rânduri am scris și la Președinție și la Primărie, iar răspunsurile au fost evazive. De fiecare dată când am solicitat de la companie un proiect, nu am primit niciun răspuns. Noi nu înțelegem unde va fi aici spațiul verde, copacii. La un bloc cu 88 de apartamente avem un singur ascensor în care încap maxim 5 persoane. Se înlătură unele neajunsuri care sunt neesențiale, s-au pus copăcei și alte lucruri. Considerăm că vor câteva construcții”.

În context, fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chirondă, împreună cu locuitorii, fac apel la Primarul Ion Ceban să își respecte promisiunile și să asigure respectarea legislației în domeniul construcțiilor.

Totodată, solicită intervenția imediată a Poliției și Agenției pentru Supraveghere Tehnică, pentru verificarea conformității și legalității lucrărilor de construcții efectuate și stoparea lucrărilor până la înlăturarea tuturor neconformităților semnalate.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală