Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Nu s-au conformat cerințelor legale. CEC urmează să sancționeze mai multe partide politice

21 Apr. 2021, 13:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
21 Apr. 2021, 13:23 // Politica //  Petru Beregoi

Din cele 50 de formațiuni politice care urmau să prezinte rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC), doar 41 au respectat termenul de prezentare, 4 formațiuni au depus raportul peste termenul limită, iar alte 5 nu și-au onorat obligația legală.  

Potrivit CEC, nu au fost prezentate rapoartele privind gestiunea financiară a partidului de către: Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Noua Opțiune Istorică, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul „Renaștere”, Partidul „Pentru Oameni, Natură și Animale”.

În urma solicitărilor parvenite de la Partidul Agrar din Moldova și Partidul Societății Progresiste, CEC a decis reținerea obligaților acestora de a depune rapoartele prin intermediul SSI „Control Financiar” și de a le acorda un termen suplimentar pentru a se conforma cerințelor legale.

Totodată, examinând datele prezentate, Comisia a atenționat mai multe partide politice despre obligația de a respecta modalitatea de prezentare a raportului financiar. Este vorba de: Partidul European, Partidul Conservator, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Societății Progresiste, Partidul Agrar din Moldova, Partidul Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Uniunea Creștin-Socială din Moldova, Partidul Verde Ecologist, Partidul Republican din Moldova, Partidul Legii și Dreptății, Partidul „NOI”, Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul „Democrația Acasă”.

În temeiul prevederilor Codului contravențional, partidele date vor fi sancționate, după ce președintele Comisiei Electorale Centrale va cita persoanele cu funcție de răspundere din cadrul acestor partide politice și va întocmi procesele-verbale.

Totodată, Comisia a atenționat partidele politice asupra obligației de a completa și prezenta raportul privind gestiunea financiară în corespundere cu dispozițiile regulamentare. Ținând cont de situația epidemiologică actuală, CEC a decis să acorde partidelor politice un termen suplimentar de 14 zile pentru a prezenta informațiile lipsă și a înlătura erorile din rapoarte.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Dec. 2021, 10:07 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul Nord, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au reținut doi bărbați bănuiți că au facilitat și organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, prin postul vamal Leușeni, în schimbul sumei de 4 000 euro.

Mai exact, cei doi au pretins că au influență asupra persoanelor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, astfel încât persoana solicitantă să intre în țară fără ca să fie înregistrată în baza de date relevantă.

„Motivul solicitării ținea de faptul că solicitantul era anunțat în căutare într-un dosar penal pentru escrocherie. Astfel, aceștia au primit suma de bani în două tranșe, pentru ca să-i asigure persoanei intrarea nedetectată în țară, iar luni, 6 decembrie au fost reținuți de oamenii legii. După audierea acestora de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, bănuiții și-au recunoscut vinovăția și colaborează în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Cu referire la solicitant, în privința acestuia va fi pornită urmărirea penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, anunță PCCOCS.

Operațiunea a avut loc sub supravegherea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate și ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a MAI.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală