Curs valutar
 • EUR
  19.2840
  -0.5274%
 • USD
  17.8275
  -0.1565%
 • RUB
  0.1941
  0.1546%
 • RON
  3.8795
  -0.5825%
 • UAH
  0.4673
  0.3852%

Nuclearelectrica din România se alătură încercării COP28 de triplare a energiei nucleare până în anul 2050

06 Dec. 2023, 16:26
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
06 Dec. 2023, 16:26 // Economie //  Elena Putregai

Nuclearelectrica din România s-a alăturat Angajamentului Net Zero al industriei nucleare (The Net Zero Nuclear Industry Pledge), lansat pe 5 decembrie la COP28, în cadrul unui eveniment organizat ca parte a Programului tematic al Preşedinţiei COP28, scrie presa română.

Conform unui comunicat al companiei, la iniţiativă au aderat 120 de companii, cu sediul în 25 de ţări şi active în peste 140 de naţiuni din întreaga lume, care se angajează la obiectivul de a tripla, cel puţin, capacitatea nucleară până în 2050.

Atât Declaraţia ministerială, cât şi Angajamentul industriei nucleare Net Zero, sunt un angajament pentru atingerea obiectivului de triplare a capacităţii nucleare până în 2050. Pe 2 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au susţinut Declaraţia pentru triplarea capacităţii nucleare, alături de alte 22 de ţări, se menţionează în comunicat.

„Energia nucleară susţine în prezent 20% din necesarul de energie al României şi reprezintă pentru România o opţiune strategică pentru asigurarea decarbonizării, a stabilităţii energetice, a independenţei energetice şi a consolidării infrastructurii energetice a României, cu efecte macroeconomice semnificative. În acest sens, dezvoltăm programul de energie nucleară care va creşte capacitatea de producţie de energie nucleară în România cu 133%, la nivelul anilor 2030/2031, prin: prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 cu încă 30 de ani, având în vedere beneficiile retehnologizării centralelor nucleare – încă 30 de ani de energie curată, fiabilă şi accesibilă, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4, implementarea centralei cu reactoare modulare mici, cu multiple beneficii social – economice şi care pot poziţiona România ca lider regional. Programul nostru de energie nucleară poate fi un exemplu de succes pentru alte ţări care doresc să înceapă şi să îşi extindă programul de energie nucleară. Suntem bucuroşi să ne alăturăm angajamentului industriei de a tripla capacitatea de productie de energie nucleară, să împărtăşim expertiza şi să inspirăm şi alte ţări”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Începând cu anul 2000, producţia de energie nucleară a furnizat, în medie, 2.500 TWh de energie electrică în fiecare an. La nivel mondial, reactoarele nucleare furnizează în prezent aproximativ 10% din energia electrică şi aproximativ un sfert din întreaga energie electrică curată şi cu emisii reduse de dioxid de carbon din lume.

„Dar, având în vedere că se aşteaptă ca cererea de energie electrică să crească, proiectele de energie nucleară trebuie să se dezvolte mai rapid, iar acest lucru este posibil numai cu un angajament puternic şi cu o cooperare puternică din partea guvernelor şi a actorilor din industrie. Prin deciziile pe care le vor lua în cadrul COP28 şi prin politicile lor naţionale, guvernele pot crea un mediu politic favorabil care va sprijini o contribuţie mai mare a energiei nucleare la atenuarea schimbărilor climatice. Garantând că energia nucleară are acces la finanţare pentru climă în egală măsură cu alte surse de energie curată, guvernele pot permite dezvoltarea capacităţii nucleare la scară mondială. Printr-o colaborare solidă cu guvernele din întreaga lume, industria nucleară va fi responsabilă de punerea în aplicare a unor astfel de obiective de politică, prin construirea şi exploatarea centralelor nucleare existente şi noi, a instalaţiilor de sprijin şi a tehnologiilor conexe”, se subliniază în comunicat.

În data de 2 decembrie, în cadrul Conferinţei anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care are loc la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, a fost lansată Iniţiativa Net Zero Nuclear şi Declaraţia ministerială pentru triplarea capacităţii nucleare până în 2050, care recunoaşte rolul cheie al energiei nucleare în atingerea obiectivelor net zero la nivel mondial.

Declaraţia ministerială recunoaşte rolul cheie al energiei nucleare în atingerea obiectivului net zero la nivel global. Aceasta recunoaşte faptul că analizele efectuate de o serie de organizaţii de experţi au demonstrat că este necesar să se tripleze capacitatea nucleară globală până în 2050 pentru a atinge obiectivele net zero la nivel mondial. Declaraţia recunoaşte faptul că energia nucleară are o amprentă redusă asupra solului şi poate fi asociată în mod corespunzător cu producţia de energie din surse regenerabile. De asemenea, aceasta recunoaşte rolul energiei nucleare în decarbonizarea sectoarelor dificil de decarbonizat.

România, un pion important în atingerea obiectivelor energetice

În acest context, semnatarii se angajează să colaboreze pentru a atinge obiectivul global de triplare a capacităţii de generare a energiei nucleare până în 2050 (luând ca referinţă anul 2030) şi să acţioneze pentru a se asigura că centralele nucleare sunt exploatate în condiţii de securitate, respectând cele mai înalte standarde de securitate, rezilienţă şi neproliferare. De asemenea, semnatarii se angajează să mobilizeze investiţii în energia nucleară, să sprijine dezvoltarea şi construcţia de reactoare nucleare, cum ar fi reactoarele modulare mici şi alte reactoare avansate pentru producerea de energie electrică, care au şi alte aplicaţii industriale pentru decarbonizare. Semnatarii recunosc importanţa dezvoltării unor lanţuri de aprovizionare reziliente în sectorul industriei energiei nucleare. Semnatarii recunosc importanţa prelungirii duratei de viaţă a centralelor nucleare existente şi se angajează să sprijine naţiunile responsabile care doresc să dezvolte şi să pună în aplicare noi programe nucleare civile.

Angajamentul industriei, lansat la 5 decembrie, urmează angajamentele şi obiectivele stabilite la nivel guvernamental. În acest context, iniţiativa Net Zero Nuclear, prin intermediul Declaraţiei privind triplarea energiei nucleare şi al Angajamentului Industriei, sprijină dezvoltarea proiectelor nucleare strategice româneşti şi poziţia României ca lider al industriei nucleare civile la nivel regional, mai menţionează sursa citată.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

SNN deţine două sucursale: Sucursala CNE Cernavodă (Centrala de la Cernavodă), care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, şi FCN Piteşti – o fabrică de combustibil nuclear. Compania a realizat un ciclu integrat de combustibil prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
29 Feb. 2024, 06:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
29 Feb. 2024, 06:39 // În Lume //  Redacția Realitatea

Încurajat de progresele Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin urmează să susţină, joi, discursul său anual către naţiune, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale fără opoziţie, scrie AFP.

Preşedintele rus pare să fie într-o formă mai bună decât în urmă cu un an, când armata sa se zbătea după retragerile umilitoare din sudul şi nord-estul Ucrainei, în urma unei încercări eşuate de a cuceri Kievul în primăvara anului 2022.

De atunci, armata ucraineană a eşuat în contraofensiva sa lansată în vara anului 2023 şi se află în defensivă, pentru că nu mai are muniţie din cauza lipsei de acord la Washington, în faţa unor soldaţi ruşi mai numeroşi şi mai bine înarmaţi.La jumătatea lunii februarie, aceştia din urmă au reuşit să cucerească oraşul-fort Avdiďvka, pe frontul de est, şi continuă să avanseze în acest sector, spre satisfacţia lui Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Vladimir Putin, a cărui ţară se concentrează de mai bine de un an pe efortul de război, poate fi mulţumit şi de rezistenţa economiei ruseşti care, în pofida barajului de sancţiuni occidentale, rezistă deocamdată şi şi-a îndreptat atenţia spre Asia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze temele discursului, spunând doar că preşedintele l-a scris personal. La rândul său, Vladimir Putin a precizat că discursul său va ţine cont „bineînţeles” de alegerile prezidenţiale care vor avea loc între 15 şi 17 martie şi va stabili „obiective pentru cel puţin următorii şase ani”: durata mandatului şefului de stat în Rusia.

Discursul său va avea loc de la ora 12.00 la Gostiny Dvor, o sală de congrese situată în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova. Vladimir Putin ar putea reacţiona la comentariile polemice ale omologului său francez Emmanuel Macron, care a evocat săptămâna aceasta posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, sau chiar la apelul separatiştilor pro-ruşi din Republica Moldova, care au cerut miercuri în mod solemn „protecţia” Moscovei.

În discursurile sale către naţiune, Vladimir Putin face în mod tradiţional bilanţul anului trecut şi stabileşte noi direcţii strategice în faţa elitei politice şi militare a ţării sale.

Discursul de joi va avea loc, de asemenea, în ajunul funeraliilor de la Moscova ale principalului său adversar, luptătorul anticorupţie Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare la 16 februarie în circumstanţe obscure. Vladimir Putin, care nu a pronunţat niciodată în public numele lui Alexei Navalnîi, nu a comentat încă acest deces care a şocat puterile occidentale.

În plină campanie prezidenţială, Vladimir Putin a multiplicat de la începutul anului apariţiile mediatice, apărând recent la ceremonii de decernare a unor medalii sau la bordul unui bombardier al forţei de descurajare nucleară ruse.

Presa rusă subliniază că discursul său de joi va fi difuzat nu doar la televiziune, ci şi gratuit în cinematografele din 20 de oraşe din Rusia, o ţară a cărei populaţie este, potrivit criticilor Kremlinului, tot mai supusă recrutării politice.

Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală