Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.1016%
 • USD
  17.8787
  -0.0006%
 • RUB
  0.2455
  0.1629%
 • RON
  4.3209
  -0.0625%
 • UAH
  0.6665
  0.015%

Nuland a sunat-o pe Sandu: SUA oferă Republicii Moldova sprijinul său pentru agenda de reforme a guvernului

19 Iul. 2021, 08:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 08:31 // Politica //  Realitatea.md

Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, a avut duminică, 18 iulie curent, o discuție telefonică cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care a felicitat-o pentru victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate.

Încântată să o sun pe președinta Maia Sandu pentru a o felicita, în numele SUA, pentru succesul alegerilor democratice din Moldova și pentru a-i oferi sprijinul nostru pentru agenda de reforme a Guvernului”, a scris Nuland, pe contul său de Twitter.

Anterior, într-un comunicat oficial, Departamentul de Stat a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Guvern de la Chişinău. „SUA felicită poporul Republicii Moldova în ceea ce privește desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Alegerile au fost bine administrate, au fost competitive, iar libertățile fundamentale au fost în mare parte, respectate. Îndemnăm autorităţile moldovene să răspundă preocupărilor exprimate pe baza monitorizării efectuate de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, Ned Price.

La 11 iulie 2021, trei formațiuni politice au trecut pragul electoral și au intrat în noul Parlament al Republicii Moldova: PAS a obținut majoritatea parlamentară, urmat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul ȘOR.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate