Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Parchetul European condus de Kövesi a demarat prima sa anchetă pentru infracțiuni de corupție în Croația

19 Iul. 2021, 08:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 08:54 // În Lume //  Realitatea.md

Parchetul European a anunțat că a inițiat o anchetă împotriva a patru cetățeni croați cu privire la infracțiuni de corupție activă și pasivă și abuz de funcții, acesta fiind primul caz oficial deschis de Biroul Procurorului Public European condus de Laura Codruța Kövesi, instituția începându-și oficial activitatea la data de 1 iunie.

Ancheta a fost demarată după ce au fost efectuate cercetări pe baza unui raport penal întocmit de Biroul pentru reprimarea corupției și a criminalității organizate al poliției naționale croate, informează EPPO într-un comunicat de presă.

Există motive rezonabile de a crede că primul inculpat, care este primarul orașului Nova Gradiška, a solicitat celui de-al doilea inculpat, managerul unei companii de construcții, o mită în schimbul manipulării unei proceduri de achiziții publice pentru a asigura atribuirea unui proiect cofinanțat de Fondul de coeziune al UE, în valoare de 4 219 433,22 HRK (aproximativ 562 000,00 EUR).

Se bănuiește că al treilea și al patrulea inculpat au ajustat cerințele tehnice ale licitației și au creat un sistem de punctaj pentru evaluarea ofertelor care a avantajat societatea administrată de cel de-al doilea inculpat. Contractul a fost atribuit de primul inculpat societății celui de-al doilea inculpat. În consecință, orașul Nova Gradiška a fost posibil prejudiciat cu nu mai puțin de 90 624,21 HRK (aproximativ 12 000 EUR), iar Fondul de coeziune al UE a fost prejudiciat cu nu mai puțin de 427 228,43 HRK (aproximativ 57 000 EUR).

Având în vedere că primul acuzat, pe lângă faptul că este primarul orașului Nova Gradiška, este și membru al Parlamentului croat și, ca atare, este protejat de imunitate, Parlamentul croat a aprobat inițierea procedurilor penale împotriva primului acuzat, în urma unei cereri depuse de procurorul-șef european.

Ridicarea imunității în această etapă a procedurii vizează exclusiv obținerea aprobării pentru inițierea unei anchete penale, cu respectarea deplină a principiului prezumției de nevinovăție.

Într-un comunicat separat, Parchetul European a anunțat că, la numai șase săptămâni de la începerea activității, a procesat deja peste o mie de rapoarte de fraudă care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. De asemenea, EPPO a confiscat deja bunuri în valoare de 7 milioane de euro.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate