Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Scrisoare de atenționare a UE privind Republica Moldova: Dacă nu se va acționa decisiv, va fi irosită decizia populară

16 Iul. 2021, 15:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Iul. 2021, 15:55 // Actualitate //  Realitatea.md

Mai mulți europarlamentari români au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, prin care le cer ca instituțiile europene să adopte o politică adaptată situației speciale din Republica Moldova. „Nu putem permite ca acest moment istoric să se irosească – ceea ce s-ar putea întâmpla dacă această țară nu primește ajutor consecvent și vital din partea Uniunii Europene. Am oferit deja sprijin financiar de-a lungul anilor, dar credem că este momentul pentru o abordare politică mai profundă, în care reformele au loc simultan cu beneficii economice și politice clare. Alegerea democrației este o piatră de temelie esențială pentru o transformare care va oferi Republicii Moldova o perspectivă clară în ceea ce privește aderarea la UE. Dar, din păcate, știm cu toții că o transformare profundă a unei țări are nevoie de resurse și de timp și ceea ce este o poveste de succes astăzi se poate transforma prea ușor în dezamăgire mâine”.

Acesta este firul-cheie al scrisorii. Europarlamentarii români au mai subliniat trei priorități politice.

 • În primul rând, UE trebuie să sprijine mai direct reforma complexă, dar esențială, a sistemului de justiție. Cu impactul său profund asupra tuturor aspectelor vieții sociale, economice și politice din orice democrație, succesul reformei justiției este un factor de schimbare sau de rupere în toate celelalte demersuri pe care UE și Republica Moldova le vor întreprinde împreună. Salutăm înființarea de către președintele Maia Sandu a unui nou „Comitet consultativ independent anticorupție” și sprijinim cooperarea dintre Republica Moldova și UE în combaterea tuturor tipurilor de infracțiuni financiare. Credem că comisarii Reynders și Verhely pot conveni împreună cu noul guvern de la Chișinău un calendar ambițios de acțiuni pentru a sprijini aceste eforturi.
 • În al doilea rând, cetățenii moldoveni trebuie să simtă beneficiile tangibile ale integrării europene. Ne arătăm, din nou, aprecierea pentru pachetele fără precedent, de 600 de milioane de euro ale Planului de redresare economică din Republica Moldova, iar Comisia trebuie să se mobilizeze pentru a-l pune în aplicare rapid. Comisia trebuie să se asigure că, în urma evaluării actuale a acordului cu Republica Moldova privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), acesta se va alinia cu realitățile economice post-COVID din țară. Două rezultate concrete pot aduce Uniunea mai aproape de moldoveni în viața lor de zi cu zi și vă rugăm să le luați în considerare cu atenție: eliminarea completă a tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA). Trebuie să avem planuri concrete pentru integrarea economică imediată în ceea ce privește rutele de transport, conexiunile energetice și noile oportunități comerciale. Securitatea comercială a Republicii Moldova este singura asigurare pe care o putem avea cu adevărat pentru un reformă de succes.
 • În al treilea rând, trebuie să acționăm cu hotărâre și claritate în sprijinirea forțelor proeuropene din democrațiile care arată disponibilitatea integrării europene. Democrația poate fi salvată prin vot și speranță. Moldovenii și-au făcut datoria și au votat. Iar acum, o perspectivă clară de extindere poate oferi o speranță incontestabilă și o pârghie pentru reformele necesare, în această regiune, pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru. Cerem Comisiei Europene și Consiliului European să crească sprijinul acordat mass-media independente și societății civile din Republica Moldova. Credem că metodologia revizuirii extinderii, structurată pe clustere de integrare, poate fi o bună oportunitate de a extinde perspectiva integrării europene la Republica Moldova (și alte țări din regiune).

„Prin votul din 11 iulie, cetățenii moldoveni și-au dovedit sprijinul pentru valorile și principiile europene. Au trimis un mesaj clar de acțiune și solidaritate și este corect ca UE să acționeze în spiritul reciprocității. Acționând decisiv acum, punem bazele pentru ca poporul din Republica Moldova și noua majoritate aleasă să construiască o societate care funcționează mai bine și, astfel, un viitor mai bun pentru ei și familia europeană. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a îndeplini această agendă de reformă și speranță”, astfel se încheie scrisoarea.

Scrisoarea a fost semnată de: Dacian Cioloș, președinte Renew Europe; Dragoș Tudorache, Vlad-Marius Botoș, Vlad Georghe, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Nicolae Ștefănuță – membri ai Parlamentului European.

Amintim că rezultatul preliminar al alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent a fost declarat de mai mulți experți unul istoric. PAS le-a câştigat, înregistrând un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS).

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Iul. 2021, 13:36 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Chiar dacă e în închisoare, Alexei Navalnîi își îndeamnă suporterii să se mobilizeze înaintea alegerilor parlamentare din toamnă, după ce autoritățile ruse au închis zeci de site-uri care au legătură cu opozantul rus.

Apropiații lui Navalnîi se așteaptă ca autoritățile să ia în colimator și site-ul dedicat votului „Smart Voting”, o strategie prin care sunt sprijiniți candidații cel mai bine plasați în sondaje pentru a-i învinge la alegeri pe politicienii susținuți de Kremlin. Această tactică a făcut ca partidul de guvernământ Rusia Unită să piardă o serie de locuri la alegerile locale recente, scrie The Moscow Times.

Într-un mesaj transmis din închisoare, Navalnîi și-a îndemnat suporterii să descarce aplicația „Smart Voting”, care le oferă și conținutul site-ului său, blocat luni de autorități.

„Ce experiment interesant. Hai să participăm cu toții și să le tragem o lovitură bună Rusiei Unite, Kremlinului și Roskomnadzor-ului”, a spus Navalnîi, referindu-se la la blocarea site-urilor de către Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor).

„Știți cum se spune, poți să scuipi pe oameni, dar ce te faci dacă toți oamenii scuipă pe tine?”, a mai transmis el pe conturile sale de pe rețelele sociale, care sunt administrate de echipa sa.

Unul dintre apropiații săi, Leonid Volkov, a spus că autoritatea de stat a încercat să blocheze și canalele YouTube ale lui Navalnîi și ale câtorva apropiați.

În luna iunie, organizațiile lui Alexei Navalnîi au fost catalogate ca fiind „extremiste” printr-o decizie a instanței, ceea ce le interzice membrilor să participe la alegerile parlamentare din toamnă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid