Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

Numărul turiştilor pe insulele greceşti este mai mare decât cel al localnicilor

08 Mai 2023, 18:39
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
08 Mai 2023, 18:39 // Life //  Elena Putregai

Sustenabilitatea turismului în insulele greceşti este pusă sub semnul întrebării, deoarece numărul de paturi turistice este de trei sau patru ori mai mare decât numărul rezidenţilor permanenţi, relatează publicaţia Kathimerini.

Peisajele superbe și bucătăria – principalele atracții. Insulele din Grecia unde îți poți petrece vacanța

Problema nu mai priveşte doar insulele foarte populare, precum Mykonos şi Santorini, ci pare să fie concentrată şi în Ciclade, inclusiv unele insule mici, care erau considerate cândva ”destinaţii alternative” şi unde problema este la fel de explozivă. Problema este agravată şi mai mult de închirierile pe termen scurt de tip Airbnb, cu înregistrări care variază de la sute la câteva mii pe multe insule.

”Turismul trece la o formă în care managementul este în afara controlului comunităţilor locale”, spune Harry Coccossis, profesor emerit la Universitatea din Thessaly.

Kathimerini a combinat datele recensământului din 2021 publicate în acest an cu cel mai recent raport anual al Institutului de Cercetare şi Prognoză Turistică (ITEP) al Camerei Elene a Hotelurilor (2022) şi datele disponibile despre închirierea camerelor (2019, Confederaţia Oamenilor de Afaceri ai Hotelurilor Turistice din 2019 în Grecia) şi locuri de campare (ESYE 2021).

Pentru Ciclade şi Dodecanez, s-au folosit şi date despre listările Airbnb (de pe site-ul Inside Airbnb), calculând că fiecare listare corespunde unor două paturi (desigur că pot fi mai multe).

La realizarea raportului au fost luate în considerare toate insulele, cu excepţia Cretei şi Evia.

Ceea ce reiese din analiza datelor este că pe cinci insule paturile disponibile sunt de peste trei ori mai mari decât populaţia rezidentă.

Mykonos are 3,7 paturi per rezident, Santorini 3,42, Folegandros 3,16, Ios 3,07, Antiparos 3,03.

Aceasta înseamnă că, în vârful sezonului turistic, populaţia de pe aceste insule este de peste trei ori mai mare şi asta fără să ia în calcul muncitorii şi rezidenţii generali, alţii decât turiştii, care nu sunt rezidenţi permanenţi.

Alte şase insule au mai mult de două paturi per rezident (Skiathos, Serifos, Sifnos, Amorgos, Thassos şi Sikinos).

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală