Curs valutar
 • EUR
  19.3668
  0.3346%
 • USD
  17.7173
  0.0282%
 • RUB
  0.2007
  0.1993%
 • RON
  3.8988
  0.3129%
 • UAH
  0.4271
  -0.4214%

Numele unui producător de bucătării de la noi, promovat și de influenceri, în scandal. Sute de clienți lăsați fără bani

12 Ian. 2023, 20:19
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
12 Ian. 2023, 20:19 // Economie //  Realitatea.md

Sute de clienți, preponderent români, au rămas fără mii de euro și fără bucătării, după ce magazinele Bismobil Kitchen din România au fost închise. Reprezentanții firmei ar fi de negăsit, iar autoritățile vecine ar ridica din umeri, scrie stiridecluj.ro. De ce această informație ar interesa moldovenii, pentru că Bismobil Kitchen este un producător de mobilă de bucătărie originar din Republica Moldova.

Oamenii au plătit în medie 6000 de euro pe bucătării pe care nu le-au mai primit

Sute de români, care au plătit mii de euro pe bucătării la comandă, au fost lăsați de Bismobil Kitchen și fără bucătării și fără bani, după ce firma a închis toate showroom-urile din România, printre care și pe cele din București și Cluj. În medie, oamenii au plătit aproximativ 6000 de euro, reprezentând un avans de 70%. Sumele plătite de cei identificați de Știri de Cluj până acum sunt între 2000 de euro și peste 15 mii de euro.

Producătorul Bismobil Kitchen provine din Republica Moldova și avea 14 magazine în toată România, cu showroomuri deschise în București (2 magazine), Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Oradea, Târgu-Mures, Pitești și Galați, precum și în străinătate, în Spania, Bulgaria.

„Întrucât autoritățile nu îi ajută cu nimic, oamenii s-au unit și vor face plângere penală comună împotriva firmei, urmând să fie reprezentați de casa de avocatură din Cluj Blaj Law. Până acum aproximativ 100 de păgubiți au solicitat să fie reprezentați de casa de avocatură clujeană. Prejudiciul depășește 2.000.000 de lei, așa că plângerea penală va fi depusă la DIICOT București”, scrie sursa citată.

Pașii urmați de Bismobil Kitchen până a ajuns să păgubească sute de clienți

„Cum poti lua atâția bani, de la atât de mulți oameni și să nu pățești nimic? Cetățenii moldoveni Mihail Șaran, asociat unic la SC Bismobil Kitchen SRL (firma “mamă”) și  Andriana Brașoveanu, administrator la toate cele peste 40 de firme pe care lucrează brandul Bismobil Kitchen, au pus la punct  schema perfectă”, mai scrie sursa citată.

Pasul 1. Bismobil Kitchen a înființat mai multe firme pe care făcea contracte: peste 40 de srl-uri (toate cu același administrator – Andriana Brașoveanu). În fiecare oraș a făcut contract pe altă firmă și în felul ăsta, oamenii au fiecare contract cu altă firmă din șirul de peste 40, fiecare cu capital cât de mic posibil, de 200 de lei românești, în general.

„Fiind atât de multe firme, acum e foarte greu să îi găsești pe toți și să stabilești, că, de fapt, principalii vinovați de situație sunt aceleași persoane. În caz de faliment, clienții nu prea mai au ce recupera”.

Pasul 2. Pentru a convinge clienții că este o firmă națională sau chiar internațională, Bismobil Kitchen a făcut  14 showroom-uri cu bucătării realizate impecabil în toate marile orașe din țară și câteva în străinătate.

Pasul 3. Bismobil a închiriat sediile, nu le-a cumpărat, așa că în caz de faliment nu au ce vinde, dar clientul nu știa acest lucru, el vedea doar niste showroom-uri impecabil amenajate.

Pasul 4. Credibilitatea în fața clientului era întărită și prin faptul că primele măsurători și proiectul de bucătărie erau făcute în mod gratuit, astfel încât omul încheia un contract doar dacă îi plăcea bucătăria. Un element care, evident, făcea compania credibilă în ochii clientului.

Pasul 5. Ca schema să funcționeze mai departe, Bismobil Kitchen a continuat să își facă foarte multă reclamă pe rețelele de socializare, chiar și după ce avea întârzieri la toate bucătăriile și, cu siguranță, conducerea acesteia știa că nu mai au cum să livreze la timp nici restul bucătăriilor. Deși nu le dădea banii înapoi clienților, Bismobil Kitchen continua să plătească reclame pe facebook, pentru a convinge alți oameni sa încheie contracte.

„În luna decembrie, firma își făcea încă reclamă pe facebook, deși existau extrem de multe reclamații ca sunt mari întârzieri de livrare sau de nereturnare a sumelor, pentru contractele reziliate”.

Pasul 6. Cand oamenii au început  își dea seama că sunt păcăliți și că nu mai au nicio șansă să își primească produsul, Bismobil Kitchen a început să închidă, pe rând, showroom-urile din țară. Reprezentanții firmei nu au anunțat, însă, că firma este în incapacitate de a-și onora comenzile sau de a da banii înapoi, ci declarau pe Facebook că este o relocare care face parte din strategia de dezvoltare a firmei.

Între timp, deși închidea pe rând showroom-urile din țară, compania încă își făcea reclamă pe facebook, pentru a face alte contracte în magazinele rămase încă deschise. Până să le închidă pe toate, au reușit să mai convingă chiar și în perioada asta alți clienți (sunt clienți care spun că au semnat contractele în noiembrie 2022 sau chiar decembrie 2022).

Pasul 7. Pentru credibilitate, Bismobil Kitchen a dus lucrurile și mai departe. Deși era în plin proces de închidere de magazine și avea întârzieri la sute de bucătării, în decembrie 2022 a organizat chiar și o tombolă pentru câștigarea unei bucătării gratuite și a unor electrocasnice.

Pasul 8. Următorul pas a fost să închidă orice formă de comunicare cu clienții, să dezactiveze toate telefoanele, să nu mai răspundă la niciun e-mail, nici măcar nu au recepționat notificările de plată trimise de avocații clienților. Totul s-a putut întâmpla doar cu „contribuția” autoritatilor care s-au mișcat extrem de încet, reprezentanții firmei dispărând în intervalul de mai bine de o lună de când au început reclamațiile.

Reacția de la Chișinău

Bismobil Kitchen din Republica Moldova activează în regim normal. Cel puțin asta reiese dintr-o postare de pe contul de Instagram al producătorului care s-a văzut nevoit să ofere o reacție cu privire la informațiile de mai sus.

„Bismobil Kitchen România într-adevăr se confruntă cu o puternică criză de imagine și activitate. Care sunt cauzele apariției acesteia, care este situația la moment și ce soluții se întreprind pentru depășirea acesteia, Bismobil Kitchen Moldova nu deține informații. Reiterăm, este vorba despre companii diferite, cu sisteme de evidență și echipe diferite. Echipa Bismobil Kitchen Moldova nu poate verifica și nici cel puțin identifica un client din România. În acest scop, recomandăm tuturor clienților Bismobil Kitchen România să comunice cu reprezentanții din România, sau să apeleze linia fierbinte +40377300000. Ne pare rău de situația creată, experiența neplăcută a clienților și dificultățile prin care trec colegii din România. Suntem ferm convinși că situația dată va fi soluționată în cel mai scurt timp posibil”, scrie în reacție.

O serie de comentarii negative au fost scris sub postarea cu reacția.

Producătorul continuă să se promoveze pe rețele, inclusiv, prin intermediul unor bloggeri de la noi cu comunități mari, clienții din Republica Moldova fiind asigurați că-și vor primi bucătăriile.

Realitatea Live

Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
17 Iul. 2024, 23:00
 // Categoria: Meteo // Autor:  Cătălina Boico
17 Iul. 2024, 23:00 // Meteo //  Cătălina Boico

Meteorologii anunță pentru astăzi, 17 iulie, Cod galben de instabilitate atmosferică. Se prevăd ploi cu descărcări electrice, grindină și vânt.

Avertizarea meteo intră în vigoare miercuri, 17 iulie, în intervalul orelor 13:30 – 24:00.

„În intervalul menționat se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-25 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s”, comunică  Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Totodată, codul roșu de caniculă a fost ridicat. Pe teritoriul țării însă rămâne valabil codul galben și cel portocaliu de temperaturi înalte.

În centrul țării persistă codul galben și se vor înregistra temperaturi de +33 și +35°C, iar în sudul țării – codul portocaliu. Temperaturile vor fi de +36 și+39°C.

 

Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală