Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Numirea lui Podarilov la șefia IGP – bilă neagră pentru Ana Revenco, experți

27 Sept. 2021, 22:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
27 Sept. 2021, 22:17 // Politica //  Cristina Vlah

Numirea lui Iurie Podarilov la șefia Inspectorului General al Poliției este o bilă neagră pentru ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. Și asta pentru că Podarilov are în spate un dosar pentru luare de mită, în care a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu executare. Chiar dacă el a fost achitat pe procedură, se pune întrebarea cu privire la integritatea acestei persoane.

De această părere sunt președintele organizației WatchDog, Valeriu Pașa, dar și președintele interimar al Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, informează Realitatea.md.

Plîngău a menționat că ministra s-ar afla în conflicte de interese, deoarece l-a numit pe cel, care i-a fost adjunct în perioada când Revenco deținea funcția de șefă a Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.

O altă problemă, observată de către președintele organizației WatchDog, Valeriu Pașa, ține de comunicarea ineficientă a Ministerului de Interne. „Suntem anunțați despre demiterea unor persoane, apoi aflăm că de fapt ei nu sunt demiși, ci sunt în concediu. Acest lucru mi-a lăsat un gust amar”, a menționat Valeriu Pașa, în cadrul emisiunii „În ProFunzime” de la ProTV.

Amintim, că în anul 2017 Iurie Podarilov a fost reținut, fiind acuzat de pretinderea unei mite în sumă de 30 000 de euro. El deținea funcția de director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, și împreună cu un subaltern al său au fost reținuți după primirea unei pretinse prime tranșe în sumă de 10 000 de euro.

Podarilov a fost încarcerat timp de 13 luni în Penitenciarul Nr.13, fiind condamnat la patru ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a constatat că fapta de luare de mită, care i-a fost incriminată lui Podarilov, nu a fost comisă, iar fostul șef-adjunct a fost achitat. Podarilov a menționat că dosarul i-ar fi fost fabricat.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie