Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

O afecțiune neurologică rară, posibil efect secundar al serului Johnson & Johnson. Se vrea schimbarea prospectului

13 Iul. 2021, 08:45
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2021, 08:45 // Life //  Realitatea.md

Administrația pentru alimente și medicamente a SUA (FDA) vrea să treacă ca avertisment în prospectul vaccinului anti-COVID de la Johnson & Johnson că serul poate crește riscul apariției unei afecțiuni neurologice rare, cunoscute sub numele de sindrom Guillain-Barré.

Riscurile de a dezvolta afecțiunea sunt scăzute, însă autoritățile de reglementare au constat că acestea par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul beneficiarilor vaccinului Johnson & Johnson decât în ​​rândul populației din Statele Unite în general.

Potrivit oficialilor federali, aproximativ 100 de cazuri suspecte de boală Guillain-Barré au apărut în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson.

Cazurile au fost identificate printr-un sistem federal de monitorizare bazat pe pacienți și furnizorii de servicii medicale pentru a raporta efectele adverse ale vaccinurilor, însă rapoartele sunt considerate preliminare.

Informațiile preluate din bazele de date au indicat faptul că simptomele Guillain-Barré s-au dezvoltat în decurs de aproximativ trei săptămâni de la vaccinare.

De asemenea, majoritatea persoanelor care au dezvoltat afecțiunea se recuperează, iar experții încurajează oamenii să se vaccineze. Nu este surprinzător să găsim aceste tipuri de evenimente adverse asociate cu vaccinarea. Datele colectate până acum de FDA au sugerat că beneficiile vaccinului continuă să depășească cu mult riscurile.

Dr. Luciana Borio: FDA a concluzionat că beneficiile vaccinului în prevenirea bolilor severe sau a decesului cauzate de coronavirus depășesc cu mult riscul, dar intenționează să includă riscurile în prospect. Administrația Biden ar urma să anunțe noul avertisment marți, iar autoritățile de reglementare europene ar putea lua în curând aceeași decizie.

FDA a concluzionat că beneficiile vaccinului în prevenirea bolilor severe sau a decesului cauzate de coronavirus depășesc cu mult riscul, dar intenționează să includă riscurile în prospect.

Administrația Biden ar urma să anunțe noul avertisment marți, iar autoritățile de reglementare europene ar putea lua în curând aceeași decizie.

Până acum, nu s-a găsit nicio legătură între sindromul Guillain-Barré și vaccinurile anti-COVID dezvoltate de Pfizer/BioNTech sau Moderna, care au bază tehnologia ARN mesager, ceilalți doi producători autorizați în SUA. În SUA, aproape 13 milioane de oameni au primit vaccinul administrat într-o singură doză de la Johnson & Johnson. Studiile au arătat că doza unică de Johnson & Johnson protejează împotriva variantelor de virusuri mai contagioase, inclusiv tulpina Delta, și este eficientă în prevenirea unei forme severe a COVID.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
05 Aug. 2021, 16:59 // Actualitate //  Valentina Buză

A fost lansat Proiectul Social „Dăruiește o carte pentru Viitor!” pentru școlile din Republica Moldova. Potrivit informațiilor, scopul proiectului este de a contribui cu cărți pentru fiecare școală din Moldova și este realizat de Î.S. „Poșta Moldovei” în parteneriat cu echipa de la Professional Speaker, librăria Bestseller și parteneri din România SELLification – The Professional Selling Game.

„Fiind cel mai de preț instrument al activității intelectuale care contribuie la dezvoltarea gândirii, cartea asigură copilului suportul evoluției intelectuale, precum și posibilitatea integrării în viața socială”.

Potrivit organizatorilor, proiectul va derula în două etape: colectarea cărților și repartizarea.

Astfel, prima etapă se va desfășura de pe 1 până pe 31 august, perioadă în care vor fi colectate cărți de beletristică, literatură științifică și dezvoltare personală, destinate copiilor din învățământul primar, gimnazial și liceal.

De asemenea, în cadrul etapei a doua, care va continua pe parcursul lunii septembrie, cărțile vor fi distribuite în școlile din Moldova.

„Dacă ai o carte sau mai multe și dorești să aduci bucurie pe chipul unui copil, te așteptăm în cele peste 1.200 de oficii poștale din țară. Contribuie și tu la acest Proiect Social, dăruiește o carte pentru viitor!”.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată