Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

O clădire veche din Capitală va „prinde” viață. Municipalitatea dorește să creeze un Centru Cultural. Pentru cine?

13 Oct. 2021, 09:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
13 Oct. 2021, 09:47 // Actualitate //  Valentina Buză

O clădire abandonată cu suprafaţa de 228 mp de la intersecţia străzii Vasile Alecsandri – Veronica Micle din Capitală, va prinde în curând viață. În locul acesteia va fi creat un Centru Cultural în numele maestrului Eugen Doga. Un proiect în acest sens a fost prezentat și discutat ieri, 12 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

„Cu acest proiect am mers astăzi în CMC pentru a cere susținerea consilierilor. Clădirea abandonată cu suprafaţa de 228 mp de la intersecţia str. V. Alecsandri – V. Micle, va prinde viață și va fi în gestiunea Direcției Cultură. Am avut și o discuție telefonică și i-am comunicat maestrului despre această decizie, la care a mulțumit tuturor”, a conchis primarul Capitalei Ion Ceban.

Potrivit responsabililor, iniţial va fi efectuată expertiza tehnică a clădirii, iar ulterior va fi elaborat proiectul și municipalitatea va prevedea suma financiară necesară.

„Vom solicita și suportul Ministerului Culturii. Maestru Eugen Doga nu este doar o valoare a Chișinăului, nu este o valoare doar a Republicii Moldova, este o valoare universală. Este unul dintre cei mai apreciați compozitori ai sec XX. În 2022 marele compozitor Eugen Doga împlinește 85 de ani de la naştere când ne propunem să organizam mai multe evenimente culturale dedicate maestrului.Prim crearea Centrului Cultural „Eugen Doga” vom asigura suportul pentru tinerele talente în dezvoltarea educaţiei muzicale, estetice şi colecționarea patrimoniului de creaţie al lui Eugen Doga. Vrem ca maestrul să aibă posibilitatea să se bucure de acest spaţiu cultural fiind în viaţă”, a declarat Ceban.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Maria Timofti
18 Ian. 2022, 12:47 // În Lume //  Maria Timofti

Eurodeputata Roberta Metsola a fost aleasă noua președinta Parlamentului European, din primul tur, cu o largă majoritară de 458 de voturi. Coincidență sau nu, ea a fost aleasă în funcție în aceeași zi în care împlinește 43 de ani, fiind născută pe 18 ianuarie 1979.

Roberta Metsola a fost vicepreședintă a Parlamentului European, iar în luna noiembrie a anului trecut și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte din partea grupului PPE. Pentru această funcție au mai candidat eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi cu politiciana spaniolă Sira Rego (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, GUE/NGL).

Despre alegerea noii președinte a scris eurodeputatul român, Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. El a menționat votul încredințat pentru candidata grupului PPE este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România. Mureșan a mai scris că această alegere a eurodeputaților este o garanție că Parlamentul European va continua lupta pentru apărarea statului de drept și a justiției peste tot în Uniunea Europeană.

„️ Votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România. Roberta cunoaște foarte bine situația din România, este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept din țara noastră. ️ Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieșit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanței 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independența justiției.

La dezbaterile privind justiția și statul de drept din România pe care le-am avut în Parlamentul European, Roberta a fost de partea sutelor de mii de oameni care au ieșit în stradă și a cerut ferm Guvernului PSD de atunci să înceteze atacurile la statul de drept.

„România este Europa și Europa este România. Corupția este antiteza Uniunii Europene”, declara Roberta în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne în fața ministrului Justiției de atunci, Tudorel Toader.
Alegerea Robertei Metsola ca președintă a Parlamentului European este o garanție că Parlamentul va continua lupta pentru apărarea statului de drept și a justiției peste tot în Uniunea Europeană. Sunt convins că va reprezenta cu demnitate și determinare Parlamentul și că va fi în continuare o prietenă a României”, a scris eurodeputatul.

Metsola este membru al Parlamentului European din anul 2013, iar în actuala legislatură activează în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și în Delegația PE pentru relația cu Statele Unite.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală