Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Juriști: Procesul lui Stoianoglo a fost forțat politic. Ar putea avea câștig de cauză dacă ajunge la CEDO

13 Oct. 2021, 08:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
13 Oct. 2021, 08:53 // Actualitate //  Petru Cosoi

Există premise ca procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, să obțină câștig de cauză la CEDO, iar viteza cu care evoluează acest dosar trezește suspiciuni. Sunt părerile mai multor juriști, potrivit cărora rapiditatea înregistrară pe cazul „Stoianoglo” are loc în detrimentul calității actului de justiție. Potrivit specialiștilor, implicarea politicului este sesizabilă în acest caz, în special, când procurorului general i s-a interzis să ofere argumente în favoarea nevinovăției sale la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, notează IPN.

Potrivit juștilor de la Centrul de Resurse Juridice, gravitatea acuzațiilor care i se aduc lui Stoianoglo necesită o responsabilitate maximă, iar procesele care au loc în pripă, trezesc bănuieli că ar exista interese, inclusiv, politice.

„Justiția care se face repede, nu este și calitativă și nu este exclus că Stoianoglo va merge în instanțele naționale, va epuiza remediile interne, va merge la CEDO și va obține câștig de cauză. Viteza cu care se produc toate procesele mă face să cred că este un dosar diferit de celelalte și, probabil, sunt și interese. Întregul proces a fost forțat de politic prin modificările legislative care s-au făcut în mare grabă până la ziua reținerii. O demisie onorabilă și ulterior, lupta în instanță, ar fi pentru Stoianoglo o modalitate să se credibilizeze”, a spus juristul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, califică drept „forțate” procesele din jurul cazului procurorului general suspendat. Potrivit lui, implicarea politicului a fost sesizabilă chiar din timpul ședinței CSP, când a fost decisă desemnarea procurorului Furtună pentru investigarea sesizării depuse de deputatul Lilian Carp.

„Într-un stat de drept fiecărui om i se garantează accesul la justiție, indiferent de faptul că e stat capturat, război sau pandemie. În plus, i se garantează principiul prezumției nevinovăției, și aceste principii sunt absolute. În acest caz, trebuia lui Stoianoglo să i se dea posibilitatea să se apere în fața CSP. Noi am văzut că nu i s-a permis, iar acest lucru a fost regizat de politic. Oricâte probe s-ar acumula pe acest dosar, el are deja pecetea politicului”, a spus Teodor Cârnaț.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Lui Stoianoglo i se aduc mai multe învinuiri printre care semnarea raportului la un proiect de lege care ar fi facilitat Landromatul rusesc, în perioada când deținea funcția de președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. De asemenea, Stoianoglo este acuzat că ar fi primit de la Veaceslav Platon 5,5 milioane de dolari pentru a-i asigura acestuia eliberarea din pușcărie. Ieri, procurorul de caz, Victor Furtună, a contestat decizia privind plasarea lui Stoianoglo în arest la domiciliu și a cerut arest preventiv pentru procurorul general suspendat.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 15:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 15:57 // În Lume //  Realitatea.md

Premierul României, Nicolae Ciucă, a convocat duminică, 28 noiembrie curent, o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului. Un anumit număr de cetățeni români au rămas blocaţi în Africa de Sud ca urmare a anulării curselor aeriene, însă urmează să fie repatriați. Nu se cunoaște dacă printre ei se află și moldoveni cu dublă cetățenie, în schimb s-a anunțat că starea lor este una bună, adică nu au niciun fel de probleme din punct de vedere medical.

„Aernova Tarom care va fi trimisă la Pretoria pentru prelua cetățenii români blocați în Africa de Sud va fi pusă la dispoziția altor state UE care nu au reușit să-și „extragă” cetățenii de acolo”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Repatrierea ar urma să aibă loc în cursul nopții sau luni dimineața, dacă toate condițiile vor permite asta.

Lista țărilor sud-africane pentru care sunt valabile noile restricții a fost actualizată, la recomandarea Comisiei Europene, a mai anunțat acesta. Astfel, a fost introdusă pe listă Malawi. Țările vizate sunt: Africa de sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Leshoto, Eswatini (fostă Swaziland), Mozambic și Malawi. Pe scurt, cetățenii acestor state au interdicție de intrare în România.

Românii și ceilalți cetățeni UE care vin din zonă trebuie să fie testați și să intre în carantină.

Ultimele informații

Ministrul de Externe al țării vecine, Bogdan Aurescu, a anunțat că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români care trebuie repatriați, datele modificându-se față de cele transmise inițial, când s-a vorbit de 36. Este vorba de 31 de membri ai lotului de rugby, un navigator și patru turiști.

„Între timp, navigatorul a reușit să se îmbarce pe o cursă regulată. Au mai apărut între timp încă patru cetățeni români, turiști aflați în Africa de Sud, și în acest moment avem 39 de cetățeni români care așteaptă repatrierea. De asemenea, încă șapte cetățeni români ne-au informat că se aflau în Africa de Sud, dar au reușit să găsească zboruri pe curse regulate”, a spus ministrul de Externe.

El a adăugat că speră ca avionul să obțină rapid autorizațiile de survol și culoarele de zbor, pentru ca procedura să dureze cât mai puțin.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală