Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

O dată? Maia Sandu promite: Obiectivul este să facem așa, încât Moldova să fie pregătită de aderare până în 2030

01 Iun. 2023, 18:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
01 Iun. 2023, 18:40 // Politica //  Elena Putregai

„Obiectivul nostru este să facem așa, încât Moldova să fie pregătită pentru aderare până în 2030. Până acum mesajele au fost încurajatoare, chiar dacă nimeni nu ne spune o dată clară”. Promisiunea a fost făcută de președinta Maia Sandu, în cadrul conferinței finale de presă a Summitului Comunității Politice Europene (CPE) care a avut loc pe 1 iunie 2023 la Bulboaca.

„Comunitatea Politică Europeană este mai largă decât UE. Aici am discutat subiecte care țin de toată comunitatea. Ieri și azi, am vorbit despre aspirațiile către UE. Obiectivul nostru este să facem așa, încât Moldova să fie pregătită pentru aderare până la sfârșitul deceniului. Vom lucra și pe partea de eforturi și vom convinge statele UE că Republica Moldova poate să devină suficient de pregătită pentru aderare către 2023. Până acum mesajele au fost încurajatoare, chiar dacă nimeni nu ne spune o dată clară. Depinde de noi să muncim mult, să fim uniți, așa cum am arătat pe 21 mai (Moldova Europeană), să dezbatem propaganda, inclusiv azi am vorbit cum împreună putem să o combatem mai eficient”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că Chișinăul și-a anunțat intenția de aderare la UE și speră ca până la sfârșitul acestui an să înceapă negocierile de aderare.

Într-o rezoluție adoptată pe 19 aprilie, membrii Parlamentului European (euro-deputații) recomandă că negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova trebuie să înceapă până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru trebuie să se întâmple după îndeplinirea celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.

Între timp, Parlamentul European solicită guvernului moldovean să continue cu hotărâre agendei de reforme privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția implementării depline a Acordului de Asociere cu UE și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, să abordeze problema crimei organizate și a criminalității internaționale și transnaționale grave și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării.

Un alt punct în rezoluția Parlamentului European vizează sancționarea imediată a celor implicați în încercările de destabilizare a Republicii Moldova.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Oct. 2023, 17:00 // Societate //  Valentina Buză

După luni de zile în care nu au vândut mai nimic, comercianții de la piața angro din Bălți spun că legumele sunt la mare căutare în această perioadă. Ceapa, cartofii și varza se vând cu sacii. Oamenii au grijă să-și umple cămara cu legume pentru iarnă, chiar dacă prețurile pe alocuri sunt mai mari decât anul trecut, scrie tvn.md.

Cele mai căutate legume sunt cartofii, ceapa, varza și morcovul. Cumpărătorii spun că preferă să cumpere acum și să-și facă rezerve pentru iarnă, pentru că în scurt timp prețurile vor crește.

„Undeva vreo 6 saci, pentru că suntem două familii. Harbuji am pus la murat, poama am făcut must, ceapă am luat, morcovi am luat, tot așa încetișor am luat, este scump, bate la buzunar, eu înțeleg și omul care aduce sărmanul”.

Chiar și așa comercianți spun că cumpărători sunt mai puțini ca anul trecut, iar cantitățile pe care pe procură sunt mici.

Astăzi la Piața Angro din Bălți, un kilogram de cartofi putea fi cumpărat cu 6-7 lei, un kilogram de varză cu 3 lei, iar un kilogram de ceapă în medie cu 6 lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală