Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

O deținută cu deficiențe locomotorii s-a plâns de condiții precare la Curtea Europeană. Decizia CtEDO în acest caz

27 Oct. 2021, 13:34
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 13:34 // Societate //  Tatiana Rusnac

Cauza unei deținute cu dizabilități locomotorii a ajuns să fie examinată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce reclamanta s-a plâns de condiții materiale precare de detenție în Penitenciarul 13 din Chișinău.

Deținuta a precizat în plângerea să că penitenciarul este supraaglomerat (14-16 deținuți în celule mici), hrană de calitate și cantitate insuficientă, dar și lipsă de igienă. La fel aceasta a precizat că a fost plasată într-un penitenciar neadaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități, (incapacitatea de a face duș sau merge la toaletă fără ajutor, pat neadaptat nevoilor ei, precum și imposibilitatea de a accesa zona de plimbare zilnică sau camera amenajată pentru întâlnirea cu avocatul ei și lipsa unui îngrijitor).

„Ea a fost infectată cu hepatita C în timp ce se afla în detenție și nu i s-a oferit un tratament medical special necesar stării sale. Reclamanta suferă de asemenea de dermatită, bronhopneumonie, otită și fractură de calcaneus. Anterior, în septembrie 2014, aceasta a înregistrat o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE) cu privire la eșecul de a asigura accesibilitatea şi acomodarea rezonabilă, din partea Departamentului Instituții Penitenciare și a Penitenciarului nr.13. De asemenea, a fost invocat faptul discriminării indirecte prin refuzul de a achita indemnizaţia de invaliditate de către oficiul teritorial al Casei Naționale de Asigurări Sociale, pe motivul că s-ar afla deja la întreţinerea statului, prin faptul că se află în detenţie. La 11 decembrie 2014, CPEDAE a constatat faptul discriminării în cazul ei, în baza ambelor criterii. Decizia CPEDAE nu a fost executată”, anunță responsabilii de la Promo-LEX.

Organizația mai anunță că CtEDO a solicitat părților să se expună asupra faptului dacă având în vedere circumstanțele cauzei, a protejat Guvernul Republicii Moldova dreptul la viață al reclamantei, în conformitate cu articolul 2 din Convenție sau, în subsidiar, integritatea fizică a acesteia, în conformitate cu articolul 8 din Convenție și dacă Este Guvernul responsabilitatea în temeiul Convenției pentru infecția reclamantei cu hepatita C.

„Lipsa acomodării rezonabile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii a fost constatată și de Comitetul pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante al Consiliului Europei. La moment, în sistemul penitenciar sunt deținute 142 de persoane cu dizabilități severe”, se mai arată în comunicatul Promo-LEX.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru:

„Odată ce persoanele cu dizabilități ajung în detenție, Guvernul este obligat să asigure cele mai înalte standarde de asistență medicală, detenție și acomodare rezonabilă a spațiilor de detenție”.

În acest caz anterior a intervenit ca terț Equal Rights Trust, organizație specializată în drepturile omului și egalitate, cu sediul în Londra, Marea Britanie.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală