Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

O împuternicire suplimentară pentru CSM. Ar putea numi președintele interimar al CSJ

02 Sept. 2021, 11:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Sept. 2021, 11:15 // Politica //  Petru Beregoi

Desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ) ar urma să fie făcută de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O asemenea propunere se regăsește într-un proiect de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate, care va fi înregistrat în Parlament. Anunțul a fost făcut astăzi de către deputatul PAS, ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

Potrivit actualei legii, care încă este în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ este asigurat, în virtutea unor circumstanțe, în afara unei decizii a CSM.

Prin proiectul de lege pe care-l propune PAS, se propune ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată de instituția care, în conformitate cu standardele constituționale, asigură administrarea justiției – CSM.

Amintim că, tot astăzi, Litvinenco a anunțat și alte două inițiative legislative care prevăd ca șefii instituțiilor din subordinea Parlamentului să poată fi revocați din funcție, dacă demonstrează o muncă ineficientă, precum și schimbarea statutului și numirii directorului Serviciului Fiscal de Stat și cel Vamal.

Urmează schimbări majore. Propunerea PAS: Conducerea instituțiilor din subordinea Parlamentului să poată fi revocată

Din funcționar în demnitar. PAS propune schimbarea statutului și numirii directorului Serviciului Fiscal și cel Vamal

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 11:48 // Politica //  Realitatea.md

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vor purta astăzi o discuție telefonică în contextul crizei gazelor naturale.

Astăzi voi avea o discuție cu domnul Krasnoselski și sunt interesată care este nivelul de pregătire, care sunt riscurile și vom discuta mai multe scenarii, a declarat Gavrilița.

Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie