Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

O nouă controversă. Prințul Harry și Meghan Markle nu ar fi întrebat-o pe Regină dacă își pot numi fetița Lilibet

09 Iun. 2021, 09:44
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
09 Iun. 2021, 09:44 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Regina Elisabeta a II-a nu a fost întrebată de Prințul Harry și Meghan Markle în legătură cu numele fiicei lor Lilibet, a declarat pentru BBC o sursă din Palatul Buckingham.

În weekend, cuplul a anunțat că Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor s-a născut la un spital din Santa Barbara din California.

Prințul Harry și Meghan Markle au spus că fiica lor va purta numele Lilibet Diana, după Regina Elisabeta a II-a, al cărei nume de alint din familie în copilărie și tinerețe era „Lilibet” și după mama prințului Harry, prințesa Diana,.

O sursă apropiată lui Harry și Meghan a declarat pentru BBC că Harry a vorbit cu regina înainte de naștere și că el „ar fi menționat” numele. Dar o sursă de la Buckingham  a spus că asta nu s-a întâmplat și că regina nu a fost „întrebată niciodată” în acest sens.

Despre relația dintre cuplu și familia regală s-a vorbit intens în ultimele luni. Deși Harry a vorbit despre problemele dintre el și tatăl său, el a spus că a avut o relație „foarte bună” cu regina și că au vorbit în mod regulat prin apel video.

Numele „Lilibet” are o semnificație personală pentru Regina Elisabeta a II-a

Numele de alint a fost inventat atunci când prințesa Elisabeta era mică și nu-și putea pronunța propriul nume în mod corespunzător. Bunicul ei, regele George al V-lea, a numit-o afectuos Lilibet, nume care a ajuns să fie folosit de rudele apropiate.

Totodată, ea s-a semnat Lilibet pe coroana funerară la decesul unuia dintre prietenii apropiați, Earl Mountbatten, numele fiind folosit și de ducele de Edinburgh.

După nașterea lui Lilibet, s-a presupus că Harry și Meghan au vorbit mai întâi cu regina despre alegerea numelui.

În presă au fost citați „prieteni” ai cuplului care au susținut cu tărie că Harry a cerut permisiunea bunicii sale.

Fiica lui Harry și Meghan este a 11-a strănepoată a Reginei Elisabeta a II-a și este a opta în linia de succesiune la tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord și al celorlalte țări al cărei șef de stat este Elisabeta a II-a.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 09:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 09:14 // Societate //  Petru Beregoi

Cetățenii moldoveni care muncesc în Italia vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș. În acest sens, președinta țării, Maia Sandu, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando au semnat un Acord în domeniul securității sociale, în cadrul vizitei de lucru pe care o desfășoară la Roma, în perioada 18-20 iunie curent.

„Am semnat, împreună cu Ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale. Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a anunțat Sandu.

Potrivit documentului, fiecare stat

va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a mai spus Maia Sandu.

Scopul final al tratatului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Încheierea Acordului va contribui la consolidarea securității sociale și va intensifica colaborarea între autoritățile și instituțiile competente ale celor două state contractante.

Menționăm că, Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției