Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Reglări de conturi la Ștefan Vodă? Democrații acuză socialiștii de intimidări

09 Iun. 2021, 09:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iun. 2021, 09:57 // Politica //  Tatiana Rusnac

Partidul Democrat din Moldova anunță despre noi intimidări și presiuni asupra membrilor PDM din partea membrilor PSRM. Potrivit unui anunț al formațiunii, câțiva aleși locali democrați din raionul Ștefan Vodă ar fi fost intimidați de socialiști, iar la poliție ar fi mai multe interpelări pe numele lor.

Într-o postare pe Facebook, deputatul Igor Vremea a scris că:

„Campania electorală continuă cu jocuri murdare. Deja nu ne mai miră ipocrizia unor politicieni, care știu doar să atace oamenii cu verticalitate. Nicolae Tudoreanu, Feștelița. Mihai Țurcan, Ermoclia. Eugeniu Prutean, Talmaza. Pe numele acestor primari ai Partidului Democrat din raionul Ștefan Vodă sunt mai multe interpelări la poliție și alte instituții. De unde vin? De la Partidul Socialiștilor. Avem dovezi clare că colegii noștri sunt intimidați. Nu vom permite asta!”

Democrații condamnă acțiunile PSRM și spun că nu vom permite ca primarii PDM să fie intimidați și atacați ilegal.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.