Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Apariția tulpinii indiene de COVID-19 în Moldova este doar o problemă de timp, susțin specialiștii

09 Iun. 2021, 10:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
09 Iun. 2021, 10:02 // Societate //  Petru Cosoi

Perioada estivală și migrarea cetățenilor dintr-un stat în altul ar putea duce la apariția tulpinii indiene a coronavirsului în Republica Moldova. Specialiștii avertizează că noua tulpină, care a fost deja identificată în România, este mult mai contagioasă și mai agresivă în comparație cu cea britanică.

Potrivit specialiștilor, numărul redus de cazuri de COVID-19 înregistat în ultima perioadă nu ar trebui să ducă la o relaxare totală a restricțiilor, în condițiile în care multe state înregistrează o nouă explozie de infectări cu noua tulpină indiană a coronavirusului.

„Avem circulația liberă, e perioada estivală, familii întregi pleacă în vacanțe, riscul ca în țară să fie adusă o nouă tulpină este destul de mare. Tulpina indiană este cu mult mai contagioasă și complicațiile bolii sunt mult mai grave. Imunizarea cu vaccinurile pe care le administrăm acum trebuie să fie eficientă și contra acestei tulpini. Un lucru este cert, nu trebuie să ne relaxăm, pentru că virusul mutează”, a spus Ninel Revenco, una din coordonatorii campaniei de vaccinare, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Specialiștii ANSP spun că gradul sporit de contagiozitate a tulpinii indiene menține sistemul de sănătate din Republica Moldova în regim de alertă. Medicii recomandă vaccinarea anti-COVID-19 pentru a preveni formele grave ale bolii.

„Cu cât rata de vaccinare va fi mai mare, cu atât riscul de infectare, inclusiv, cu tulpina indiană va fi mai mic. Este cunoscut faptul că tulpina indiană a fost deja depistată în România. În Republica Moldova, imediat ce numărul cazurilor va crește autoritățile vor reveni la măsurile de carantină. Chiar și secțiile COVID care au fost închise sunt, în continuare, în stare de alertă”, a spus Veaceslav Guțu, medic ANSP.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale rata de vaccinare în rândul populației generale a ajuns la 10,7%, iar cazurile de infectare cu virusul SARS-COV-2 s-au redus cu 35%. Aproape 82% dintre lucrătorii medicali s-au vaccinat.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate