Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Vladimir Putin: Ordinea mondială este amenințată de tot mai multe provocări

08 Iun. 2021, 18:08
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
08 Iun. 2021, 18:08 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a constat că ordinea mondială este ameninţată de tot mai multe provocări, într-un mesaj de întâmpinare adresat participanţilor la forumul „Lecturile lui Primakov”, forum ştiinţific şi de expertiză ce şi-a început lucrările marţi, considerând drept absolut logică ca tema actualei conferinţe să fie „Provocările contemporane la adresa ordinii mondiale”, informează TASS.

„Este evident că numărul unor astfel de provocări creşte în permanenţă, iar multe reprezintă o ameninţare reală la adresa stabilităţii internaţionale şi securităţii vieţii, a bunăstării oamenilor din toate colţurile lumii”, a subliniat preşedintele, al cărui mesaj a fost dat citirii de consilierul său Iuri Uşakov.

În opinia lui Putin, printre provocările periculoase se numără „degradarea mecanismelor de control asupra armelor, activitatea grupărilor teroriste, multiplicarea infracţiunilor cibernetice, escaladarea conflictelor regionale”, precum şi pandemia de coronavirus.

În ceea ce priveşte pandemia, Vladimir Putin este de părere că este prematur să se vorbească despre o victorie în lupta împotriva COVID-19, dar că ar fi bine ca membrii comunităţii internaţionale.

„Să se gândească la ce lecţii trebuie trase din acest necaz, cum trebuie să se acţioneze pe viitor în cazul apariţiei unor situaţii asemănătoare. Urmările sociale şi economice ale pandemiei se resimt de asemenea peste tot în lume”, a subliniat preşedintele rus, amintind că această pandemie a curmat la nivel mondial viaţa a peste 3,5 milioane de oameni.

La rândul său, Iuri Uşakov a declarat în timpul forumului că relaţiile dintre Rusia şi SUA se află la cel mai scăzut nivel de după războiul rece, iar aceasta comportă riscuri pentru întreaga lume.

„Cooperarea dintre cele două ţări se află, probabil, la cel mai scăzut nivel de după războiul rece şi este clar că trebuie făcut ceva cu aceasta, pentru că riscuri reale apar nu doar pentru aceste două mari ţări, ci şi pentru întreaga lume”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Iuri Uşakov a subliniat că în timpul actualului forum, care se desfăşoară înainte de summitul dintre preşedinţii american Joe Biden şi respectiv rus Vladimir Putin, este absolut firesc să se acorde atenţie dezbaterilor asupra perspectivelor relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

De altfel, potrivit lui Uşakov, stârneşte îngrijorare felul în care arată în prezent relaţiile Rusiei nu doar cu SUA, ci în general cu Occidentul

„Renumitele sancţiuni împiedică foarte tare construcţia unor legături normale, nu adaugă stabilitate situaţiei din lume”, a spus el.

Consilierul preşedintelui rus a subliniat că ideile şi „capul limpede” al participanţilor la „Lecturile lui Primakov” sunt de mare utilitate în formarea politicii reale a Rusiei şi altor state.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 07:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 07:15 // Societate //  Realitatea.md

Polițiștii moldoveni au încheiat ancheta inițiată, în urma concertului susținut de rapper rus Alișer Valeev, cunoscut cu numele de scenă Morgenshtern. Acesta a fost la Chișinău în luna mai și a cântat lângă Megapolis Mall. Ancheta urma să elucideze dacă s-au respectat restricțiile încă în vigoare, chiar dacă autoritățile au emis și unele relaxări pe timp de pandemie, rămânând obligatorie purtarea măștii și respectarea distanței sociale.

Potrivit ofițerei de presă a Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, organizatorii concertului au fost sancționați în baza articolului 76/1 din Codul Contravențional, ceea ce înseamnă o amendă în merime de 10.000 de lei. Declarația a fost făcută pentru colegii de la ReplicaMedia.md.

Amintim că, estimativ, la concert au participat peste 6.000 de spectatori, printre care și minori. Echipaje de poliție au patrulat în ziua concertului, pe 29 mai curent, la difuzor emițând mesajul de atenționare privind Covid-19. Chiar și așa, s-au creat rânduri, iar din imaginile postate pe rețelele sociale s-a văzut că nu a fost respectată distanța socială și nici nu a fost purtată mască. Asta a servit motiv pentru a iniția un proces contravențional.