Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

UNICEF îndemna liderii G7 să împartă vaccinurile cu țările mai sărace. Ce vedete au semnat scrisoarea

08 Iun. 2021, 14:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
08 Iun. 2021, 14:52 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Milioane de vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi irosite dacă țările bogate trimit cantități mari de doze rămase către națiunile mai sărace dintr-o dată. Avertizarea a venit din partea reprezentanților UNICEF.  

Organizația de caritate a spus că trebuie să existe o aprovizionare constantă pe tot parcursul anului, deoarece țările sărace nu dispun de resurse pentru a le utiliza pe toate simultan.

Marea Britanie și alții au promis să doneze surplusul de doze. Vedete, printre care Billie Eilish și David Beckham, susțin pledoaria UNICEF.

Vedetele au semnat o scrisoare destinată grupului G7 al țărilor bogate – inclusiv Regatul Unit – prin care le cere să doneze 20% din vaccinurile lor până în august.

Celelalte vedete care au semnat scrisoarea sunt: Andy Murray, Olivia Colman, Ewan McGregor, Liam Payne, Priyanka Chopra Jonas, Orlando Bloom, Katy Perry, Gemma Chan, Whoopi Goldberg, Claudia Schiffer și Chris Hoy.

Lily Caprani, lider al vaccinului Unicef, a declarat pentru BBC că țările trebuie să își vaccineze propriile populații în același timp cu restul lumii.

„La un moment dat, fără îndoială, va trebui să-i vaccinăm și pe cei sub 18 ani. Dar, prioritatea în acest moment trebuie să fie asigurarea faptului că toate grupurile vulnerabile și prioritare din întreaga lume trebuie să primescă vaccinuri”, a spus Lily Caprani. 

În acest sens, țări precum Marea Britanie și G7 trebuie să doneze dozele acelor țări cu venituri mici acum, vaccinându-și în același timp populațiile acasă. 

Dar săptămâna trecută, secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că vaccinarea copiilor din Marea Britanie va avea prioritate înaintea expedierii dozelor în străinătate.

Spre deosebire de alte țări, Marea Britanie nu a dezvăluit câte doze intenționează să doneze pentru sistemul de partajare a vaccinului Covax, spunând doar că va dona dozele care sunt în exces. Însă, vineri, Hancock a declarat că Regatul Unit nu are în prezent doze de rezervă. 

Liderii grupului celor șapte țări ale G7 se întâlnesc în Cornwall pentru summitul anual din acest weekend. Țările care fac parte din G7 sunt Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA.

Autoritățile din SUA, Franța, Germania, Italia și Japonia au spus cu toții câte doze vor dona prin intermediul platformei Covax. La fel ca Marea Britanie, Canada nu a dat încă o cifră cu privire la contribuția lor planificată.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.