Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

UNICEF îndemna liderii G7 să împartă vaccinurile cu țările mai sărace. Ce vedete au semnat scrisoarea

08 Iun. 2021, 14:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
08 Iun. 2021, 14:52 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Milioane de vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi irosite dacă țările bogate trimit cantități mari de doze rămase către națiunile mai sărace dintr-o dată. Avertizarea a venit din partea reprezentanților UNICEF.  

Organizația de caritate a spus că trebuie să existe o aprovizionare constantă pe tot parcursul anului, deoarece țările sărace nu dispun de resurse pentru a le utiliza pe toate simultan.

Marea Britanie și alții au promis să doneze surplusul de doze. Vedete, printre care Billie Eilish și David Beckham, susțin pledoaria UNICEF.

Vedetele au semnat o scrisoare destinată grupului G7 al țărilor bogate – inclusiv Regatul Unit – prin care le cere să doneze 20% din vaccinurile lor până în august.

Celelalte vedete care au semnat scrisoarea sunt: Andy Murray, Olivia Colman, Ewan McGregor, Liam Payne, Priyanka Chopra Jonas, Orlando Bloom, Katy Perry, Gemma Chan, Whoopi Goldberg, Claudia Schiffer și Chris Hoy.

Lily Caprani, lider al vaccinului Unicef, a declarat pentru BBC că țările trebuie să își vaccineze propriile populații în același timp cu restul lumii.

„La un moment dat, fără îndoială, va trebui să-i vaccinăm și pe cei sub 18 ani. Dar, prioritatea în acest moment trebuie să fie asigurarea faptului că toate grupurile vulnerabile și prioritare din întreaga lume trebuie să primescă vaccinuri”, a spus Lily Caprani. 

În acest sens, țări precum Marea Britanie și G7 trebuie să doneze dozele acelor țări cu venituri mici acum, vaccinându-și în același timp populațiile acasă. 

Dar săptămâna trecută, secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că vaccinarea copiilor din Marea Britanie va avea prioritate înaintea expedierii dozelor în străinătate.

Spre deosebire de alte țări, Marea Britanie nu a dezvăluit câte doze intenționează să doneze pentru sistemul de partajare a vaccinului Covax, spunând doar că va dona dozele care sunt în exces. Însă, vineri, Hancock a declarat că Regatul Unit nu are în prezent doze de rezervă. 

Liderii grupului celor șapte țări ale G7 se întâlnesc în Cornwall pentru summitul anual din acest weekend. Țările care fac parte din G7 sunt Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA.

Autoritățile din SUA, Franța, Germania, Italia și Japonia au spus cu toții câte doze vor dona prin intermediul platformei Covax. La fel ca Marea Britanie, Canada nu a dat încă o cifră cu privire la contribuția lor planificată.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 11:05
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Dec. 2021, 11:05 // Economie //  Tatiana Rusnac

Republica Moldova va beneficia de 21,750 milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice. Despre asta anunță reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-un comunicat de presă.

Potrivit MIDR, donatorii la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) au anunțat în cadrul Asambleei anuale a donatorilor noile contribuții în Fondul E5P.

Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova.

„Prin noile contribuții anunțate de către Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda și Slovacia, Republica Moldova va beneficia de 11,750 milioane de euro, sub formă de grant, pentru cofinanțarea proiectelor de asistență tehnică și de investiții în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a mulțumit donatarilor pentru sprijinul financiar acordat, subliniind că proiectele finanțate din Fondul E5P vor fi implementate în concordanță cu cele mai bune practici aplicate la nivelul UE, pentru a face țara noastră mai puțin expusă la riscuri externe și pentru a consolida reziliența în domeniul energetic.

„Avem încredere că datorită sprijinului instituțiilor financiare internaționale și al Fondului E5P, Republica Moldova va putea transpune principiile dezvoltării durabile în toate domeniile de interes pentru țara noastră – eficientizarea energetică a edificiilor publice și rezidențiale, ameliorarea sistemului de termoficare, promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, gestionarea și reciclarea deșeurilor, modernizarea transportului public ș.a.”, a declarat Constantin Borosan.

La moment, granturile acordate de E5P sunt utilizate pentru cofinanțarea în Republica Moldova a proiectului de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău, cât și pentru proiectul de eficiență energetică, implementat în cadrul modernizării sistemului de termoficare a SA „CET Nord” din municipiul Bălți.

E5P reprezintă un fond cu capital de peste 200 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în țările din Parteneriatul Estic. Fondul susține cu granturi, la levierul 1:4, creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituțiile financiare implementatoare: Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW.

Aceasta înseamnă că investițiile atrase suplimentar în proiecte de eficiență energetică se majorează de patru ori în raport cu resursele alocate prin Fondul E5P.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală