O nouă lovitură pentru moldoveni! Consumatorii debranșați de la căldura centralizată au primit facturi duble față de cele de anul trecut. Asta chiar dacă, în data de 3 martie 2022, Înalta Curte a declarat neconstituțională stabilirea obligației generale de achitare a serviciilor de încălzire în cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de încălzire.
Decizia Curții a fost luată după o sesizare depusă de către deputatul PAS, Dan Perciun, iar efectele acestei hotărâri urmau să fie aplicate din data de 1 mai 2022.
La 31 octombrie, cu o zi înainte de a începe sezonul de încălzire, vicepremierul Andrei Spînu a semnat un Ordin prin care a fost aprobată o nouă metodologie privind repartizarea consumului de energie termică.
Potrivit noii metodologii, dacă până în prezent consumatorii debranșați de la căldura centralizată achitau câte 10 la sută din valoarea facturii la căldură, acum aceștia sunt obligați să achite dublu.
”Cu cât mai mulți locatari dintr-un bloc sunt deconectați de la căldură cu atât mai mare este plata. De exemplu, dacă blocul are subsol sau nu. Plata la unele blocuri ajunge și la 20 – 30%”, a explicat Vasile Leu, directorul Termoelectrica, pentru BANI.MD.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, susține că noua metodologie de calcul este una echitabilă.
”Curtea Constituțională a obligat sa se revadă mecanismul. A fost creat un grup de lucru care a elaborat un mecanism mai echitabil”, a spus Andrei Spînu pentru BANI.MD.
BANI.MD a cerut și reacția deputatului PAS, Dan Perciun, care este și autorul sesizării la CC.
”Curtea Constituțională a spus că nu erau argumente clare pentru această plată, că în principiu această plată trebuie să fie în baza unei metodologii clare, transparente. Acuma Ministerul Infrastructurii a pregătit o metodologie și au împins-o prin CSE. Este o metodologie stufoasă în care este prezentat și un studiu. Curtea nu a spus că o asemenea plată nu poate fi de principiu, că la acea etapă nu existau argumente clare care să explice de ce în diferite circumstanțe plătesc aceeași sumă și de ce este de 10%. Curtea nu a anulat posibilitatea prevederea unei plăți, dar a cerut un cadru mai clar care să o reglementeze în ce situații cine țiț cât achită. Că metodologia e bună sau nu e un subiect de discuție”, a declarat Dan Perciun.
La 9 decembrie 2020, deputatul PAS, Dan Perciun, cerea Curții Constituționale să anuleze decizia prin care cetățenii sunt obligați să achite serviciile la care au renunțat. Perciun declara în cadrul unei conferințe de presă că Guvernul de atunci, în detrimentul interesului cetățenilor, protejează interesele întreprinderii de stat „Termoelectricaˮ.
„Oamenii în dorința de a economisi niște bani au ales pe parcursul anilor să se deconecteze de la încălzirea centralizată, care costă foarte scump, și să -și reducă cheltuielile în sezonul rece – încălzindu-se autonom. Acest lucru este de înțeles în condițiile pensiilor și salariilor noastre foarte mici. Costurile pentru încălzire afectează foarte mult bugetul familiei și de aceea mulți oameni au ales să se încălzească de sine stătător”, spunea Dan Perciun.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!