Comisia juridică, numiri și imunități, a organizat o nouă rundă de dezbateri pe marginea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, la care a participat președintele și vicepreședinții Judecătoriei Chișinău, președintele Curții de Apel Chișinău, și conducerea judecătoriilor din zona de centru a țării. Aceștia fac trimitere la condiții proaste de activitate, număr mare de dosare și salarii mici al angajaților Judecătoriilor.
În cadrul dezbaterilor, participanții s-au mai expus pentru o evaluare a judecătorilor într-un mod transparent. Potrivit lor, calitatea actului de justiție trebuie să fie „piatra de temelie a unei reforme reale, iar strategia să promoveze dezvoltarea unei culturi a integrității judiciare”.
Cât despre evaluarea externă a judecătorilor, magistrații consideră că aceasta ar însemna una extraordinară. Reprezentanții sistemului judiciar mizează pe susținerea politicului și promovează o evaluare strict reglementată prin lege. Problema trebuie rezolvată prin instituirea unui mecanism legal, o reglementare constituțională în vederea evaluării externe. În Republica Moldova, însă nu există o asemenea prevedere legală.
În final, a fost reiterat faptul că reforma actului de justiție nu trebuie să devieze de la planul stabilit, or identificarea persoanelor integre în realizarea evaluării este un lucru primordial. Astfel, se poate de evitat atragerea externă în acest proces decizional pentru justiția din Republica Moldova.
Amintim că, săptămâna trecută a avut loc prima dezbatere pe marginea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.