Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

O nouă rundă de dezbateri. Judecătorii denunță salarii mici, condiții proaste și număr mare de dosare

14 Apr. 2021, 18:02
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
14 Apr. 2021, 18:02 // Politica //  Valentina Buză

Comisia juridică, numiri și imunități, a organizat o nouă rundă de dezbateri pe marginea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, la care a participat președintele și vicepreședinții Judecătoriei Chișinău, președintele Curții de Apel Chișinău, și conducerea judecătoriilor din zona de centru a țării. Aceștia fac trimitere la condiții proaste de activitate, număr mare de dosare și salarii mici al angajaților Judecătoriilor.

În cadrul dezbaterilor, participanții s-au mai expus pentru o evaluare a judecătorilor într-un mod transparent. Potrivit lor, calitatea actului de justiție trebuie să fie „piatra de temelie a unei reforme reale, iar strategia să promoveze dezvoltarea unei culturi a integrității judiciare”.

Cât despre evaluarea externă a judecătorilor, magistrații consideră că aceasta ar însemna una extraordinară. Reprezentanții sistemului judiciar mizează pe susținerea politicului și promovează o evaluare strict reglementată prin lege. Problema trebuie rezolvată prin instituirea unui mecanism legal, o reglementare constituțională în vederea evaluării externe. În Republica Moldova, însă nu există o asemenea prevedere legală.

În final, a fost reiterat faptul că reforma actului de justiție nu trebuie să devieze de la planul stabilit, or identificarea persoanelor integre în realizarea evaluării este un lucru primordial.  Astfel, se poate de evitat atragerea externă în acest proces decizional pentru justiția din Republica Moldova.

Amintim că, săptămâna trecută a avut loc prima dezbatere pe marginea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

 

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 21:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 21:43 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, susține că în prezent se discută și cu deputații socialiști în privința proiectului de modificare a Legii Supreme, informează Realitatea.md.

„La moment se discută si cu deputati din alte fractiuni parlamentare, mai ales ca este proiectul promovat de catre Guvernul anterior, sustinut de socialisti. Deci nu văd de ce nu l-ar vota”, a afirmat Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Fiind întrebată ce le solicită la schimb cei din PSRM, Stamate spune că opoziția reprezentată de socialiști nu ar putea pretinde să ceară ceva la schimb, deoarece acesta este în fond proiectul lor.

Fostul președinte al Curții Constituționale, care a fost și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a menționat că din acest lucru va avea de câștigat și opoziția.

„Eu cred că opoziția trebuie să voteze. Ar fi perfect dacă ar fi un vot unanim, pentru că reforma Justiției ar însemna că e nevoie și de suportul celor din opoziție, pe termen lung. Dar opoziția ar putea să torpileze acest proces”, susține Alexandru Tănase.

Menționăm, că pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a două treimi dintre deputați. Proiectul prevede că Legea Supremă va fi modificată în ceea ce privește imunitatea judecătorilor, adică această imunitate va fi scăzută. De asemenea, se va modifica criteriile de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, unde vor putea candida și persoane non-judecători, adică avocați, profesori universitari din domeniu, dar și va fi modificată componența CSM, în sensul că va fi exclus procurorul general și ministrul Justiției din componența acestui Consiliu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române