Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

O violonistă celebră din Moldova ar putea fi cercetată penal pentru propria vioară! Vameșii, acuzați de eroare

27 Oct. 2021, 16:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 16:11 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

O violonistă din Moldova s-ar putea alege cu un dosar penal, după ce vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au depistat în bagajul ei o vioară Stradivarius, instrument muzical extrem de scump. Responsabilii de la frontieră au declarat că Alexandra Conunova, proprietara vioarei, intenționa să plece în Federația Rusă și că nu ar fi declarat vioara care, între timp a fost estimată la două milioane de euro.

Tentativă de contrabandă, așa a fost consemnat incidentul de vameșii de la frontieră care au ridicat instrumentul și au solicitat intervenția oamenilor legii.

Contactată de Realitatea.md, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu a declarat că vioara a fost depozitată într-o încăpere a instituției până la clarificarea situației. Asta după ce în spațiul public s-a scris despre faptul că ar fi vorba despre o eroare a serviciilor de ordine de la noi.

Cazul este investigat de procurorii PCCOCS, iar între timp, cel mai probabil, Ministerul Culturii urmează să facă o expertiză pentru a stabili valoarea bunului ridicat”, a mai adăugat Pușcașu.

Între timp și reprezentanții PCCOCS confirmă faptul că a fost pornită o cauză penală.

„Instrumentul muzical nu a fost declarat de către pasageră, cetățean al Republicii Moldova, instrument depistat în cadrul controlului vamal de rutină. A fost pornită o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Potrivit materialelor dosarului, aceasta-l avea în folosință pentru activitate concertistică. La această etapă, pe dosar, nu sunt persoane cu statut de bănuit sau învinuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

Cazul a ajuns și în vizorul Ministerului Culturii. Ministrul Sergiu Prodan a scris pe Facebook că a discutat cu violonista și că incidentul este regretabil.

„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale Republicii Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a scris Prodan.

Prodan a ieșit la rampă nu înainte ca publicistul Gheorghe Erizanu să facă unele precizări pe rețelele de socializare.

„Când Vivaldi este un contrabandist de toamnă, iar orice vioară veche din Aeroportul Chișinău este un Stradivarius. Condițiile grele ale exportului de cultură în link. Bravii vameșii moldoveni au descoperit și reținut „un celebru instrument de coarde Stradivarius, găsit în bagajul unei femei, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Federația Rusă”. Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii.”

Realitatea.md a luat legătura cu violonista, însă până la ora publicării știrii, aceasta nu ne-a răspuns la mesaje.

Potrivit oamenilor legii, cazul a avut loc vineri, 22 octombrie, însă responsabilii de la Serviciul Vamal nu au emis nici un comunicat de presă în acest sens. Câteva zile mai târziu, jurnaliștii de la Deschide.md au mediatizat cazul. Violonista urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

Sursa citată a mai precizat că vioara Stradivarius ar fi din anul 1700 și că aceasta ar fi fost estimată la un preț de aproximativ două milioane de euro.

În cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească dacă vioara este o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum aceasta a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.

Presa scrie că violonista Alexandra Conunova a câștigat mai multe premii la concursuri internaționale din Moscova, Singapur, Londra, fiind în același timp studentă la Universitatea de Muzică de la Hanovra, Germania.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală