Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Oamenii DOS care s-au ocupat cu filajul ar fi încă în sistem! „Aveau influență asupra judecătorilor și procurorilor”

03 Aug. 2021, 07:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 07:57 // Politica //  Realitatea.md

Renumita Direcție nr.5 sau Direcția Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii avea influență asupra judecătorilor, procurorilor, dar și a politicientilor. După desființarea sa, majoritatea celor care au activat în „această poliție politică” au rămas și activează încă în sistem. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Sper că acest dosar va fi dus până la capăt. Damir, Pânzari, Jizdan, Cojocaru au fost parte componentă a grupului criminal organizat al lui Plahotniuc care a capturat RM pe parcursul mai multor ani. Dacă nu vor fi trași la rspundere, există riscul că situația va fi repetată, poate nu de aceleași persoane, dar de alții care vor dori să captureze instituțiile de stat, să dicteze anumite lucruri în stat și să promoveze anumite interese de grup. Aceleași persoane care ne-au filat, au intimidat societatea civilă opoziția acum lucrează, majoritatea din ei, o parte la SPIA, SIS, MAI. Sper că acum când s-a schimbat guvernarea vom avea mai multe informații”, a menționat fostul deputat Grigore Petrenco, recunoscut de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei drept deţinut politic.

„Când era judecat Grupul Petrenco, aceste persoane din Direcția 5 aveau influență asupra procurorilor, nu invers. Când a fost o ședință la Curtea de Apel, a fost parcată mașina soției lui Petrenco. Când toată lumea era în sediu, cineva era afară și filmat ce se întâmplă. Această mașinp a fost deschisă, au fost băgate niște mulaje de grenade, apoi invitată soția lui Petrenco, cu procurorul și cel care a încărcat mașina. Am filmat acest lucru, am dat imaginile la poliție, procurori, judecători. Procesul verbal era întocmit pe fatul că s-a găsit explozibil și atașat la dosar. Direcția 5, condusă de Jizdan și Damir, avea influență asupra judecătorilor, procurorilor și politicienilor. E extrem de grav ce se întâmplă”, a adăugat fostul deputat Alexandru Petkov.

Totodată, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moțpan și-a exprimat regretul că în timpul Guvernului ACUM, după ce Direcţia Nr.5 i a fost desființată în iulie 2019 prin ordinul ministrului de Interne de atunci, Andrei Năstase, nu s-a reușit intentarea dosarelor penale și tragerea la răspundere a celor vinovați.

„Andrei Năstase a avut curajul să taie nodul gordian. Ceea ce azi i-aș reproșa e că nu a adunat informația și nu a luat lista tututor celor implicați. Ulterior mai multe persoane m-au contactat și mi-au oferit diferite informații pe care le-am oferit publicului larg. Direcția a cincea a avut sarcina unei direcții a NKVD, merita să fie lichidată, dar trebuiau să fie și sancțiuni. Regret că nu s-a întâmplat. Dosarele penale trebuiau pornite atunci, dar nu s-a reușit. În Direcția 5 au fost și oameni care au acumulat toată informația pe parcursul anilor. Cavcaliuc poartă răspunderea inclusiv, pentru că multe persoane au fost filate cu acordul lui”, a spus Chiril Moțpan.

„Azi am depus plângere penală la Procuratura Anticorupție, pentru faptul că am fost arestați și aruncați în subsolul Penitenciarului nr. 13. Când am depus plângerea, nu eram așteptați de nimeni. Cetățenii care au avut de pătimit se tem să depună plângeri. Cei care m-au arestat lucrează în continuare, mă terorizează cu diferite cereri prealabile. Aceste persoane ale regimului se opun noii guvernări”, a menționat și omul de afaceri Valentin Eșanu.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române