Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Prima localitate din Afganistan, în pericol să cadă în mâinile talibanilor. Ce ar însemna asta pentru țară

03 Aug. 2021, 07:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 07:36 // În Lume //  Realitatea.md

Forțele afgane se luptă să împiedice căderea primului oraș capitală de provincie în mâinile talibanilor, care și-au intensificat atacurile în timpul weekend-ului. Pierderea unei capitale de provincie ar fi o lovitură majoră pentru guvernul afgan, care a promis că le va apăra cu orice preț, după ce a cedat controlul talibanilor în multe zone rurale din țară.

Talibanii au luat cu asalt cel puțin trei capitale de provincii – Lashkar Gah, Kandahar și Herat – după un weekend de lupte grele, care au determinat fuga a mii de civili din calea atacatorilor.

La Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, talibanii au lansat atacuri coordonate asupra centrului orașului și a închisorii, după ce guvernul a anunțat prezența în zonă a sute de comandouri.

“Forțele afgane de la sol și din aer au respins atacul”, a declarat conducerea militară din Helmand, în urma atacului de la Lashkar Gah.

Hawa Malalai, locuitoare din Lashkar Gah, a spus că orașul se confruntă cu o criză tot mai mare.

“Au loc lupte, curentul e picat, sunt oameni bolnavi în spitale, rețelele de comunicații sunt căzute. Nu avem medicamente, iar farmaciile sunt închise”.

Provincia Helmand a fost timp de mai mulți ani un centru important al campaniei militare americane și britanice în Afganistan. Aici au avut loc unele dintre cele mai dure bătălii între talibani și forțele străine sosite cu zecile de mii în timpul administrației Barack Obama.

Câmpurile vaste de mac din provinciile afgane asigură cea mai mare parte a opiului pe piața internațională a heroinei, făcându-l o sursă importantă de bani pentru alimentarea războiului talibanilor.

Pierdera capitalei provinciei Helmand ar reprezenta o puternică lovitură, strategică, dar și psihologică, pentru guvernul afgan, care a promis să apere cu orice preț capitalele provinciilor, după ce a pierdut controlul în multe dintre zonele rurale ale țării.

Lupte dure în Kandahar și Herat

Lupte intense au izbucnit și în Kandahar, fostul bastion al insurgenților, și la periferiile capitalei de provincie. Aeroportul din Kandahar a fost atacat duminică noapte, talibanii trăgând rachete și avariind pista, ceea ce a suspendat zborurile pentru mai multe ore.

Aeroportul este vital pentru a asigura logistica și sprijinul aerian necesare împiedicării talibanilor să preia orașul și, în același timp, oferă acoperire aeriană pentru zone mai largi din sudul Afganistanului, inclusiv Lashkar Gah.

În vest, sute de comandouri apără Herat în cursul unor lupre dure, care durează de mai multe zile.

“Amenințarea este puternică în cele trei provincii… dar suntem hotărâți să respingem atacurile”, a declarat duminică Ajmal Omar Shinwari, purtătorul de cuvânt al forțelor afgane.

Capturarea oricărui centru urban major de către talibani ar duce ofensiva lor la alt nivel și ar alimenta îngrijorările că armata nu este capabilă să le țină piept.

“Dacă orașele afgane cad… decizia SUA de a se retrage din Afganistan va rămâne în memorie drept una dintre cele mai mari greșeli strategice din politica externă americană”, a declarat Nishank Motwani, expert în probleme legate de Afganistan.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române