Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Cum arată Afganistanul după retragerea aliată: Talibanii preiau controlul, al-Qaida se întărește. Viitorul este sumbru!

21 Iul. 2021, 15:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 15:45 // În Lume //  Realitatea.md

România și-a încheiat misiunea în Afganistan, moment marcat de o ceremonie militară care a avut loc miercuri la București, iar SUA se pregătesc să își încheie la rândul lor retragerea până la finalul lunii august, asemenea tuturor aliaților. În urmă rămâne o țară cu instituții slabe și corupție generalizată, în care talibanii sunt la un pas de a prelua din nou controlul, iar organizațiile teroriste par să aibă iarăși un spațiu de refugiu, pentru a-și planifica atacurile.

Luna viitoare, armata americană își va finaliza retragerea din Afganistan, după cel mai lung război din istoria SUA. Mii de militari americani au murit, zeci de mii de afgani și-au pierdut viețile și trilioane de dolari americani au fost cheltuiți.

Miercuri, și Bucureștiul a marcat încheierea misiunii românești din Afganistan – cea mai lungă, complexă şi importantă operaţiune militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit președintelui Klaus Iohannis.

Nu a fost o misiune fără costuri. 27 de militari români și-au pierdut viața, iar alți 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna, a spus președintele. Iohannis a insistat că România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO.

Acum două săptămâni, președintele SUA Joe Biden vorbise la rândul lui despre îndeplinirea misiunii – prevenirea unui atac terorist la nivelul tragediei de la 11 septembrie. Liderul de la Casa Albă a admis însă printre rânduri că situația din Afganistan este una complicată.

„Nu voi mai trimite încă o generație de americani să lupte în Afganistan fără a avea vreo așteptare pentru un rezultat. Situația de securitate actuală din țară ne-a confirmat că încă un an de luptă în Afganistan nu este o soluție, ci una pentru a rămâne acolo pe termen nedeterminat”, a adăugat el.

Forţele afgane controlează doar axele majore şi capitalele provinciale

Ce se întâmplă însă în Afganistan, după retragerea aliaților? Perspectivele, scrie presa internațională, sunt sumbre. Lansată la începutul lunii mai, pe fondul începutului retragerii finale a forţelor străine din ţară, ofensiva insurgenţilor a întâmpinat puţină rezistenţă din partea forţelor afgane şi le-a permis să pună mâna pe vaste zone rurale din Afganistan şi importante posturi de frontieră cu Iran, Turkmenistan, Tadjikistan şi Pakistan.

Forţele afgane controlează acum în principal doar axele majore şi capitalele provinciale.

Şeful talibanilor a reiterat totuși duminică, într-un mesaj cu ocazia Eid al-Adha, că rămâne „hotărât în favoarea unei reglementări politice” în Afganistan, „în ciuda avansului şi victoriilor militare” înregistrate în ultimele două luni. „În loc să ne bazăm pe străini, trebuie să ne rezolvăm problemele între noi (afganii) şi să ne salvăm patria de criză”, a spus Hibatullah Akhundzada în acest mesaj cu ocazia sărbătorii musulmane a Sacrificiului.

Acum, Afganistanul riscă să ajungă în situația în care se afla în 2001 – o țară condusă de teocrați opresivi, loc de ascunzătoare pentru al-Qaida. Talibanii recuceresc noi teritorii în fiecare zi, apropiindu-se de orașe importante, închizând școli și impunând o legislație draconică femeilor. Iar al-Qaida este încă acolo. În ciuda unui acord din 2020 încheiat de administrația lui Donald Trump cu talibanii, în care aceștia au promis să nu găzduiască gruparea teroristă, un raport recent al ONU a concluzionat că al-Qaida are sute de luptători în zonele controlate de talibani. Acum, acei afgani care și-au riscat viața lucrând pentru aliați își trăiesc viața în teroare, sub amenințarea talibanilor sau a grupării teroriste.

Talibanii controlează orașe și șosele Unii dintre acești afgani au relatat pentru televiziunea canadiană CBC News situația de la periferia unor orașe precum Kabul, într-un moment în care talibanii preiau controlul asupra orașelor și a șoselelor.

Ce urmează?

Bill Roggio, un veteran și editor al site-ul The Long War Journal, spune pentru CBC că în urma plecării aliaților, țara se va prăbuși ca un castel din cărți de joc. „La felul în care merg lucrurile, guvernul afgan ar fi norocos dacă ar supraviețui acestei veri. Așa este de rău”, a spus acesta.

Întrebat dacă misiunea aliată a meritat eforturile, Roggio a subliniat că un răspuns clar este dificil. El a admis că SUA erau nevoite să îl pedepsească pe Bin Laden și că eforturile de contruire a instituțiilor afgane au fost nobile. Doar că, a observat el, aceste eforturi au fost prost executate și în cele din urmă au eșuat. Ce urmează? Roggio și-a exprimat opinia că Al-Qaida și alte grupări teroriste vor folosi Afganistanul pentru a-și instrui membrii și pentru a planifica atacuri. Iar SUA vor avea mai puține informații cu privire la ce se întâmplă acolo.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid