Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

La două zile după condamnare Chișinăul reacționează. Cere eliberarea moldoveanului băgat la închisoare în Transnistria

21 Iul. 2021, 15:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
21 Iul. 2021, 15:39 // Societate //  Petru Beregoi

Autoritățile de la Chișinău s-au autosesizat, după ce pretinsele instanțe judecătorești din regiunea separatistă transnistreană au condamnat la închisoare un cetățean moldovean. Astfel, Biroul politici de reintegrare a sesizat autoritățile naționale competente în legătură cu „condamnarea” din data de 19 iulie curent, a lui Ghenadii Ciorba.

Pe lângă faptul că acesta a fost reținut nefondat mai bine de un an, perioadă în care a demarat investigarea pretinsei cauze de care este acuzat moldoveanul, acesta a fost condamnat la 19 iulie curent la 3 ani și trei luni privațiune de libertate în regiunea transnistreană pentru faptul că, anul trecut a protestat față de așa numitele autorități transnistrene că au restricționat circulația cetățenilor pe malul drept al Nistrului, din cauza pandemiei.

Ghenadii Ciorba a fost reținut ilegal la 3 iulie 2020, în orașul Rîbnița.

După ce a fost recepționată informația de „condamnare” ilegală, viceprim-ministra în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, a informat despre cazul dat Misiunea OSCE la Chișinău, mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2”, cerând implicarea acestora, iar reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană i s-a cerut eliberarea necondiționată a lui Ghenadii Ciorba și respectarea drepturilor și libertăților inalienabile ale acestuia.

De asemenea, a fost solicitată dispunerea acțiunilor ce se impun, potrivit competențelor legale ale organelor de drept naționale, pentru investigarea cazului și efectuarea măsurilor necesare în vederea asigurării drepturilor și intereselor legitime ale lui Ghenadii Ciorba.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid