Rusia „va întări factorul transnistrean”, dacă noul Guvern al Republicii Moldova va alege o linie anti-rusă. Declarația a fost făcută de Leonid Kalașnikov, șeful comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, luni, 12 iulie curent, într-un comentariu pentru Interfax.ru. „Politica rusă față de Republica Moldova va depinde de Guvernul care a fost ales: dacă acest Guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci vom consolida factorul transnistrean”.
Asta chiar dacă, deputatul a recunoscut că „va fi din ce în ce mai dificil, deoarece Transnistria este acum situată între două state pornite războinic unul față de altul”.
Potrivit acestuia, „declarațiile prietenoase ale PAS față de Rusia înainte de alegeri se vor transforma apoi în proeuropenism”, admițând o „revenire la scenariul utilizării forţei împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România”, „ceea ce nu vor accepta vorbitorii de limba rusă, cum ar fi găgăuzii”.
„Dacă Sandu (n.r. președinta Republicii Moldova, Maia Sandu) va continua să urmeze o astfel de politică, ascunzând-o cu pricepere sub masca presupusei cooperări cu Rusia, va fi un alt fiasco, care s-a întâmplat deja de mai multe ori cu predecesorii săi și, din păcate, țara nu va ieși din aceasta groapă”, a mai spus Leonid Kalașnikov.
Amintim că, după procesarea a 100% de procese verbale, PAS acumulează 52,80% din voturi (63 de mandate), Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate, dintre care 22 socialiştii şi 10 comuniştii) şi Partidul Şor – 5,74% (6 mandate). Astfel, PAS a câştigat alegerile generale anticipate de duminică şi va avea majoritate în noul Parlament. Până la crearea acestuia și numirea unui Guvern, urmează validarea rezultatelor de către CEC.