Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Rusia, după alegerile de la noi, insistă că SUA și UE au influențat procese. Ce declarații au mai fost făcute?

13 Iul. 2021, 07:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2021, 07:30 // În Lume //  Realitatea.md

Rusia a urmărit îndeaproape procesul de pregătire și organizare a alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova, care au avut loc pe 11 iulie anul acesta. Observatorii ruși au făcut parte din misiunile de monitorizare ale Adunării Interparlamentare CSI, Comitetului Executiv CSI, Adunării Parlamentare a Uniunii Belarusului și Rusiei, precum și OSCE/ODIHR. Despre asta scrie într-un comunicat de presă plasat pe site-ul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei din numele purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova. Deși insistă că SUA și UE au influențat procese, se arată deschisă să colaboreze cu noua guvernare.

„În perioada preelectorală, Ministerul rus de Externe și-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la ingerința externă în procesele politice interne moldovenești care au avut loc din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a statelor membre. Cu toate acestea, partea rusă respectă rezultatele alegerilor și se așteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societatea moldovenească. Ne confirmăm disponibilitatea de a dezvolta o cooperare multidirecțional cu noul Parlament și Guvernul Republicii Moldova. Sperăm la implementarea consecventă a acordurilor ruso-moldovenești încheiate, precum și la participarea activă continuă a Republicii Moldova la procesele de integrare în spațiul CSI. Suntem gata să interacționăm cu toate forțele politice moldovenești care vizează consolidarea legăturilor dintre țările și popoarele noastre”, scrie în comunicatul de presă.

Același comunicat se încheie cu următoarea declarație: „Suntem convinși că natura prietenească a relațiilor dintre Rusia și Moldova răspunde intereselor fundamentale ale concetățenilor noștri, care sunt legați de o istorie comună, de legături spirituale, culturale și umanitare strânse”.

PAS a câştigat alegerile parlamentare anticipate de duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare. A înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS).

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 10:32 // Politica //  Tatiana Rusnac

Deși anterior președintele Parlamentului, Igor Grosu anunțase că candidatul desemnat de șeful statului la funcția de premier ar urma să-și prezinte luni echipa și programul de guvernare, acest lucru așa și nu s-a întâmplat.

Natalia Gavrilița ar urma abia astăzi să anunțe pe cine vrea să ia la Guvern.

Contactat de Realitatea.md, comunicatoarea PAS, Aurica Jardan ne-a confirmat că astăzi, ar urma să fie prezentat oficial cabinetul Gavrilița, însă nu înainte de a fi organizată o ședință a partidului.

Responsabilii de la PAS nu au precizat ora ședinței, însă ne-au spus că după ce va avea loc întrunirea va fi emis un comunicat de presă.

Amintim că pentru ziua de joi, 5 iulie, este planificată ședința extraordinară a Parlamentului, în care vor fi puse la vot componența și programul Guvernului propus de candidata Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrilița a fost desemnată la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova de Maia Sandu. Decretul a fost semnat în data de 30 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate