Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

FOTO, VIDEO A trecut „o pisică neagră” între Irina Vlah și Igor Dodon?

12 Iul. 2021, 08:40
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Realitatea.md
12 Iul. 2021, 08:40 // Alegeri //  Realitatea.md

Prezența la vot a găgăuzilor la alegerile parlamentare anticipate de duminica trecută, 11 iulie curent, a fost vădit scăzută față de anterioarele scrutine electorale. Chiar dacă Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) a câștigat detașat în acest teritoriu în raport cu celelalte partide înregistrate în cursă, a reușit să obțină doar 38.451 de voturi, ceea ce nu a fost suficient pentru a-i pulsa victoria în tabloul general. Se zvonește că a trecut „o pisică neagră” între bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și socialistul Igor Dodon.

În Găgăuzia au ieșit la votare 48.189 de alegători, adică 36,87%, asta în timp ce, spre exemplu, la scrutinul prezidențial din 2019, în ambele tururi, prezența la vot era mult mai ridicată chiar până la mijlocul zilei în care se desfășura procesul. Atunci, mandatul de președinte al Republicii Moldova a fost câștigat de Maia Sandu.

În cadrul unei emisiuni cu o ediție specială dedicată alegerilor de la Jurnal TV, aseară, Vadim Pistrinciuc, fost parlamentar, actual director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, a declarat că această situația s-ar întâmpla din două cauze.

„Explicația este una simplă – dezamăgirea față de cei pe care acești alegători, în special din autonomie, i-au votat înainte. Promisiunile pe care le-a făcut atunci Igor Dodon în autonomie au fost foarte mari, inclusiv, pe zona legală, pe aprobare de legi, alocări de fonduri. Și evident că liderii, în special, ale autorităților locale, primarii, sunt foarte sensibili față de promisiunile nerealizate, în special, pe infrastructură”.

Astfel, prima cauză ar fi dezamăgirea, iar a doua? „Plus s-a observat o răcire a relației a parteneriatului politic, cel puțin pentru noi în opinia publică, între bașcanul Găgăuziei și Igor Dodon. Se zvonește că a trecut o pisică neagră între ei. Eu am o mică experiență de lucru în Găgăuzia și știu că acolo trebuie să fii foarte atent cu promisiunile. Trebuie să promiți exact cât poți să faci”

„… Mesajul de campania a BECS-ului a fost deconectat de problemele oamenilor, chiar a votanților lor tradiționali de stânga. Au ales să apeleze la sentimentele anti-NATO, străine, doar la ele. Chestiunile sociale sunt mai palide și general descrise. Însă oamenii după pandemie au alte interese. În Găgăuzia sunt dominați de ideologia est-vest, dar predomină viața: locuri de muncă, infrastructură, reparația școlilor”, a adăugat Vadim Pistrinciuc.

La aceeași emisiune, prezentatorul a precizat că se mai zvonește că Irina Vlah și-ar pregăti propriu proiect politic național.

Pentru alegerile parlamentare anticipate în UTA Găgăuzia au fost deschise 67 de secții de votare.

Irina Vlah a venit însoțită de mama sa la secția de votare. „Trebuie să votăm cu speranța că viitorul Parlament va fi mai dispus pentru dialog și căutarea unui compromis. Societatea are nevoie de exemple bune de respect reciproc și respect față de aăteptările oamenilor. Votul nostru ne poate ajuta să aducem aceste exemple în următorul Parlament, precum și exemple de concentrare pe rezolvarea problemelor reale ale țării și societății”, a declarat aceasta.

Este de menționat că, potrivit rezultatelor preliminare în urma procesării de către CEC a 100% din procesele verbale acumulate în Găgăuzia, pe locul doi s-a poziționat Blocul electoral „RENATO USATÎI” cu 4,86% (2.314 voturi), urmat de PAS – cu 4,14% (1.970 voturi).

Iată cine sunt candidații care acced în Parlament

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată