Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Oficialii de la Moscova ar tărăgăna intenționat semnarea unui contract? Moldova nu va rămâne fără gaz, susțin experții

22 Oct. 2021, 09:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Oct. 2021, 09:39 // Societate //  Tatiana Rusnac

Experții în domeniul energetic se arată convinși că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în acest an. Potrivit lor, volumele necesare țării noastre nu reprezintă o problemă pentru Gazprom, iar oficialii de la Moscova ar tărăgăna intenționat semnarea unui contract de achiziție a gazului, pentru că-și doresc implicarea în discuții a factorilor de decizie de nivel înalt din Republica Moldova, scrie IPN.

Potrivit experților în domeniul energetic, în acest an Republica Moldova este avantajată prin diversificarea infrastructurii de gaze, care permite achiziții și din alte state. Potrivit specialiștilor, în actuala conjunctură internațională, creșterea tarifului pentru consumatorii casnici și cei industriali este inevitabilă.

„Crize energetice au mai fost în și 2004, 2009, 2019, dar atunci negocierile aveau loc într-o singură direcție. Acum este bine că negocierile se duc pe mai multe dimensiuni, asta are loc și datorită faptului că acum avem o infrastructură de gaz care ne permite să purtăm discuții și cu România, Polonia. Este clar că gaze naturale vor exista, dar întrebarea se pune cât vom achita?”, a spus expertul în energetică, Ion Muntean în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Iar expertul în energetică, Victor Parlicov a spus că:

„Acum  nu se pune problema că nu vom avea gaz. Gaz la Gazprom este și n-a rămas Gazprom la cele 30 de milioane de metri cubi pentru Republica Moldova, capacitate de tranzit prin Ucraina este. În plus, din 2011 Republica Moldova plătește prețul mediu european la gaze. Noi n-am avut reduceri, facilități, tratament preferențial. Noi până acum am achitat un preț corect, iar faptul că Gazprom acum refuză în ajun de iarnă să livreze anumite volume, ar putea afecta contractele pe termen lung cu Gazprom.”

În același timp, comentatorii politici spun că actuala echipă de negociatori din partea Chișinăului nu face decât să agreeze cu Rusia aspectele tehnice ale viitorului contract, iar o decizie finală va fi luată odată cu implicarea în discuții a premierului sau a președintelui Maia Sandu.

„O întâlnire între oficiali la nivel înalt încă nu s-a produs. Cred că acum se discută condițiile tehnice, dar partea rusă încă n-a scos toți așii din mânecă și tărăgănează aceste discuții, prin a nu oferi cantitățile necesare de gaz. Între timp, partea rusă așteaptă o implicare la nivel înalt, și în primul rând, este vorba de președintele Maia Sandu ”, a spus comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

Din data de 14 octombrie Republica Moldova este în stare de alertă la nivel național în domeniul energetic, ceea ce însemnă că a început utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice. De asemenea, autoritățile pregătesc un mecanism de compensare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală