Cancelarul german Olaf Scholz a declarat într-un interviu pentru ZDF, difuzat duminică, că este momentul să crească eforturile diplomatice în vederea stabilirii păcii în Ucraina. El a menționat că, în discuțiile recente cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au convenit asupra necesității de a organiza o nouă conferință de pace, de data aceasta cu participarea Rusiei, după întâlnirea din iunie din Elveția, la care Moscova nu a fost invitată, transmite Agerpres.
„Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace”, a apreciat cancelarul în cadrul interviului.
Scholz se confruntă cu presiuni interne, având în vedere că partidele din coaliția sa de guvernare – social-democrații, liberalii și Verzii – au înregistrat rezultate slabe în alegerile recente, în timp ce formațiunile extremiste, care contestă sprijinul oferit Ucrainei, au obținut rezultate record.
În plus, la alegerile europarlamentare din iunie, cele trei partide din coaliția lui Scholz au obținut împreună doar 31% din voturi, iar AfD (Alternativa pentru Germania) a depășit partidele de guvernare. În perspectiva alegerilor generale din Germania, programate pentru anul viitor, Scholz subliniază importanța discuțiilor de pace într-un context în care trupele ruse avansează pe frontul din estul Ucrainei.
Declaraţia cancelarului german vine în timp ce trupele ruse continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei, iar armata ucraineană trebuie să susţină în paralel cu eforturile defensive pe acest front şi o ofensivă proprie lansată în urmă cu o lună în provincia rusă de graniţă Kursk.
Președintele Zelenski afirmă că armata ucraineană controlează aproximativ 1.300 km² și circa 100 de așezări în Kursk, obligând Rusia să redistribuie trupe de pe frontul estic. În schimb, președintele rus Vladimir Putin a susținut că ofensiva Ucrainei a slăbit forțele acestora pe frontul ucrainean, permițând Rusiei să obțină progrese.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cererea lui Putin de retragere a trupelor ucrainene din provinciile revendicate de Rusia a fost respinsă de Ucraina și de aliații săi occidentali. Zelenski a anunțat că lucrează la o foaie de parcurs pentru finalizarea conflictului, ce urmează a fi prezentată la un viitor summit pentru pace. Moscova, însă, a reacționat cu scepticism, percepând această inițiativă ca pe o tentativă de a obține sprijin internațional pentru propunerile ucrainene.
Şi cancelarul Olaf Scholz s-a declarat acum favorabil participării Rusiei la un viitor summit internaţional pentru pace în Ucraina.
„Este important să progresăm”, a apreciat el în interviul acordat postului ZDF. „Fără nicio îndoială va avea loc o altă conferinţă pentru pace (…) Preşedintele ucrainean şi cu mine suntem de acord ca aceasta să includă şi Rusia”, a precizat el.
Germania se află pe locul doi, după SUA, în ceea ce privește asistarea militară a Ucrainei, dar a redus bugetul pentru ajutoarele militare din 2025 la jumătate, la patru miliarde de euro.