Implicarea propriu-zisă a statului în economie trebuie să fie minimă. De această părere este Oleg Braga, cu o experiență de aproape 30 de ani în domeniul managementului financiar, care de aproape 20 de ani este Președinte al Comisiei pentru susținerea examenelor de stat, Facultatea Busines&Administrare din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM).
Potrivit lui Oleg Braga, statul nu trebuie să se manifeste ca un jucător, ci ca un arbitru, care creează regulile de joc şi veghează ca ele să fie respectate întocmai.
„Desigur, de la această regulă trebuie să fie şi excepţii. Iar acestea ţin de întreprinderile de importanţă strategică, care trebuie să rămână proprietate a statului”, menționează expertul.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că statul concurează cu agenţii economici.
„Pur şi simplu îşi protejează interesele care reies din securitatea naţională. În rest, economia trebuie să fie liberalizată la maximum şi să se dezvolte după binecunoscutele reguli ale economiei de piaţă”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În opinia expertului, concesionarea întreprinderilor de stat reprezintă o soluţie de alternativă reuşită, alternativă privatizării.
„Avem întreprinderi de stat importante, dar care necesită modernizări. În condiţiile în care posibilităţile statului şi ale acestor întreprinderi sunt limitate, concesionarea poate fi o soluţie. Însă, statul trebuie să ofere în concesiune întreprinderile respective în condiţii de maximă transparenţă – ca nimănui să nu-i apară nici un dubiu că soluţia identificată e cea mai reuşită”, susține Oleg Braga.
Statul trebuie să vegheze asupra respectării întocmai a acordurilor de concesionare.
„Dacă se vor respecta aceste două condiţii de bază, atunci, cu siguranţă, vom avea doar efecte pozitive ca urmare a unor eventuale concesionări”, a conchis omul de afaceri.