Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Olesea Stamate explică ultimele decizii ale ANI: Autoritatea Națională pentru Integritate nu este curățată

30 Iun. 2022, 21:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Iun. 2022, 21:21 // Societate //  Realitatea.md

Ultimele decizii ale ANI care îi vizează pe deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, ex-judecătorul și președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, și fostul șef al IGP, ex-ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, conform cărora se încetează controlul averii și a intereselor persoanelor date, pe motivul lipsei încălcărilor, au fost discutate cu șefa comisiei parlamentate juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Potrivit șefei comisiei parlamentare, acest lucru s-a întâmplat fiindcă Autoritatea dată încă nu a fost supusă curățării.

„Ca să fie foarte clar, această Autoritate nu este curățată, în sensul adevărat al cuvântului, inspectorii care au lucrat până acum în cadrul ANI, continuă să lucreze în mare parte. Poate au plecat unul, doi, trei, nu știu exact câți dintre cei care au lucrat cu conducerea anterioară a ANI, ceilalți marea majoritate sunt cei care au lucrat anterior. Unii sunt de bună credință, alții sunt așa cum sunt. Deci nu trebuie să avem așteptări foarte mari față de această Autoritate imediat.”

În opinia sa acum este necesar de a numi un nou director la ANI.

„Ceea ce trebuie să se întâmple la ANI este ca Consiuliul de Integritate să pornească să desfășoare concursul pentru selectarea noului director al acestei instituții. Să numească în funcție noul director și să vedem cum se întâmplă lucrul pe interior în această instituție, după numirea în funcție a noului director. Deocamdată dl Chișca exercită interimatul fiind vicepreședinte al ANI.”

Olesea Stamate susține că în dosarele vizate inspectorii s-au bazat pe legea veche a ANI.

„Acum în ce măsură aceste dosare sunt conform legii sau nu sunt, eu nu sunt în măsură să mă expun, fiindcă nu am văzut întreg dosarul de verificare. … Însă ceea ce pot să spun preliminar pe anumite chestii pe care le-am observat în actele de constatare este că ele se bazează pe legea veche, înainte să o fi modificat noi în octombrie 2021.”

Reamintim că ieri Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis mai multe hotărâri conform cărora nu a găsit nici o încălcare în privința a trei demnitari și „slujitori ai statului”, în privința cărora, timp de câțiva ani le-a verificat declarațiile de avere și interese personale cu bogăția și cheltuielile reale pe care le au. Astfel, deputatului PSRM, Bogdan Țîrdea, ex-judecătorului și președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, și fostului șef al IGP, ex-ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, ANI a încetat procedura de control a averii și a intereselor personale pe motiv că „nu au fost depistate diferențe substanțiale între averile și veniturile obținute”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 10:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Victoria Laur
22 Sept. 2023, 10:30 // Politica //  Victoria Laur

Marina Tauber anunță că va contesta refuzul de a o înregistra în calitate de candidată independentă la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălţi. Politiciana intenționează să discute și cu misiunile diplomatice străine, acreditate în țara noastră.

Deputata consideră decizia una politică. Printre instituțiile pe care aceasta intenționează să le sesizeze se numără şi Procuratura Generală a Republicii Moldova.

„Vom anunța instituțiile competente, inclusiv Procuratura Generală și ambasadele, despre abuzurile Consiliului electoral al circumscripției Bălți. Consider că, într-o situație similară sunt și alți candidați incomozi guvernării. Intenționăm să contestăm refuzul înregistrării în toate instanțele naționale, și dacă va fi necesar – vom apela și la instanțele internaționale. Voi lupta pentru dreptul meu de a fi aleasă și dreptul locuitorilor din municipiul Bălți de a alege, așa cum garantează Constituția”, anunță Tauber.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Deși nu a fost înregistrată în cursa electorală, Tauber este convinsă că va învinge la scrutinul de pe 5 noiembrie. Conform unei legi adoptate de Parlament în iulie, foștii membri ai unui partid declarat neconstituțional nu pot candida timp la alegeri timp de 3 ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală