Disidentul rus Alexei Navalnîi, care se află după gratii, a anunţat luni pe Instagram că o comisie a închisorii l-a desemnat drept extremist şi terorist, transmite Reuters.
Navalnîi a relatat pe contul de instagram că a fost chemat în faţa unei comisii care a votat în unanimitate în favoarea acestei modificări de statut.
Măsura creşte presiunile oficiale asupra celui mai cunoscut critic de pe plan intern al preşedintelui rus Vladimir Putin. Navalnîi execută în prezent o sentință de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcări condiționate, despre care a spus că i-a fost atribuită pentru a i se bloca ambițiile politice.
Navalnîi a încercat să minimalizeze anunţul, salutând faptul că de acum nu mai este considerat susceptibil să fugă şi va fi vizitat mai puţin frecvent de gardieni în cursul nopţii, transmite Agerpres.
„Acum am un semn deasupra patului, care spune că sunt terorist”, a declarat Navalnîi în postarea publicată pe rețelele sociale cu ajutorul avocaţilor săi și distribuită ulterior și de soția sa.
View this post on Instagram
Autoritățile ruse nu au confirmat imediat modificarea statutului lui Navalnîi, iar Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) nu a răspuns la o cerere privind statutul disidentului Alexei Navalnîi.
Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost închis după ce s-a întors în Rusia la începutul acestui an din Germania, unde a fost tratat timp de câteva luni pentru a-și reveni după ce a fost otrăvit cu Noviciok în august 2020.
Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea disidentului rus și a spus în repetate rânduri că modul în care este tratat nu poate fi dezvăluit, pentru că este o chestiune care aparține strict serviciului închisorii. De altfel, președintele rus Vladimir Putin se străduiește să evite chiar să-i menționeze numele.
Totodată, mișcarea politică a lui Alexei Navalnîi a suferit o nouă lovitură în luna iunie, după ce o instanță din Federația Rusă a decis că activitățile sale sunt extremiste. Casele multor apropiați și aliați ai lui Navalnîi au fost percheziționate, iar unora le-a fost restricționată chiar libertatea de mișcare. De asemenea, alții au fugit în străinătate din cauza represiunilor politice.
Luna trecută, Rusia a deschis un nou dosar penal împotriva lui Navalnîi, care l-ar putea ține în închisoare încă un deceniu.
Unii dintre susținătorii săi au criticat săptămâna trecută acordarea premiului Nobel pentru pace jurnalistului rus Dmitry Muratov, spunând că Navalnîi ar fi meritat mai mult această distincție.