Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Optează pentru calitate. Opt profesori vor dezvolta inițiative de instruire în universitățile din țară

21 Iun. 2021, 12:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Iun. 2021, 12:11 // Societate //  Valentina Buză

O generație de viitori profesioniști începe de la investiția în educație, iar pentru ca procesul educațional să fie realizat la cel mai înalt nivel, în concordanță cu ultimele tendințe din domeniu, și profesorii au nevoie de suport și instruire. În context, opt cadre didactice care predau specialitățile TIC la universitățile din țară vor dezvolta proiecte inovatoare de educație cu scopul de a scala calitatea instruirii universitare în domeniul tehnologiilor informaționale, astfel încât tinerii să aleagă o universitate din țară, care le-ar putea oferi oportunități similare celor de peste hotare.

Ideile au fost selectate în cadrul rundei „UTeach-2021”, care face parte din programul „Tekwill Ambassadors”, realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei în cadrul proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”.

Astfel, din luna iunie 2021 și până în decembrie 2021, profesorii vor beneficia de toate instrumentele necesare, care includ asistență tehnică, servicii de consultanță, mentorat din partea experților din domeniu, vizite în cadrul universităților unde își desfășoară activitatea, tehnică și echipament modern, instrumente online pentru a pune în aplicare ideile propuse. Cele opt inițiative, propuse de profesorii de la Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul care urmează a fi dezvoltate până la sfârșitul anului sunt:

 • „Remote Laboratory” – un labortor virtual pentru predarea la distanță a disciplinelor inginerești (Victor Ababii, UTM);
 • Modernizarea curriculei unității de curs „Sisteme de gestiune a bazelor de date” (Svetlana Bîrlea, USCH);
 • Abordarea digitală în cadrul activității didactice mixte (2 componente) (Vitalie Maftei și Gheorghe Ceban, UTM);
 • Tehnologia informației în educație (Svetlana Cojocaru, UTM);
 • Curs de instruire „Colecții digitale 2D/3D” (Elena Florea-Burduja, UTM);
 • Circle Student Club (Dumitru Moraru, UTM);
 • Platformă de colaborare cu mediul industrial în procesul de predare a disciplinelor din domeniul roboticii (Viorica Sudacevschi, UTM).

„În prezent, pe piața muncii sunt solicitate competențe și abilități care trebuie învățate inclusiv de pe băncile universității. Pentru că ne dorim să susținem profesorii în dezvoltarea programelor educaționale și abilităților digitale în conformitate cu ultimele tendințe, am lansat runda „UTeach-2021” pentru a oferi toate instrumentele necesare în calitate de granturi în valoare de 500– 2.000 USD în dezvoltarea ideilor inovative de predare și de îmbunătățire a procesului și a conținutului de instruire. Avem inițative foarte bune care urmează a fi puse în aplicare de către profesori în instituțiile lor, pentru a îmbunătăți calitatea studiilor superioare, iar universitățile să ofere tinerilor aceleași oportunități ca instituțiile de învătământ internaționale”, a conchis Irina Oriol, coordonatoare adjunct, Proiectul Tekwill.

„UTeach-2021” este cea de-a treia ediție. Pe parcursul celor două ediții anterioare, în cadrul programului, 23 de cadre didactice de la instituțiile de învățământ superior din țară au beneficiat de susținere în implementarea ideilor inovatoare de modificare a curriculei TIC. Totodată, prin intermediul proiectului, profesorii și studenții au avut parte  gratuit de programe educaționale recunoscute la nivel internațional de la Oracle University precum Java Fundamentals și SQL Fundamentals. La fel, datorită proiectului, o profesoară de la Universitatea de Stat din Comrat, a dezvoltat un curs de E-Teaching pentru profesori, care a fost plasat inclusiv de Udemy. Un alt proiect – Farmbot – a devenit o inspirație pentru studenți în scrierea tezelor de licență, cercetând diverse aspecte de utilizare a tehnologiilor în agricultură.

În rezultat, inițiativele UTeach menite să sprijine dezvoltarea sistemului educațional universitar au generat oferte prielnice în care studenții să poată atinge adevăratul potențial, cu abilități și competențe necesare pentru profesiile viitorului.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 11:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 11:10 // Politica //  Tatiana Rusnac

Pandemia de COVID-19 a scos în evidență lacunele din sistemul de sănătate, dotarea insuficentă sau chiar deloc a instituțiilor medicale cu echipamente moderne, dar și exodul cadrelor medicale. Astfel, în următorii patru ani, Guvernul Gavrilița se angajează să creeze locuri de muncă, inclusiv la sate, să majoreze pensiile la bătrâni, să creeze spitale regionale, dar și să identifice unele stimulente financiare și nefinanciare pentru stoparea exodului personalului medical.

Gestionarea crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 este la fel o prioritate imediată a Guvernului Gavrilița.

Oamenii nu vor avea încredere în stat și speranță în ziua de mâine atât timp cât statul nu va asigura cele mai bune condiții pentru realizare profesională și muncă, o bătrânețe demnă pentru cei care au muncit și ajutor pentru cei care sunt vulnerabili sau în dificultate.

Așadar, noua guvernare își propune să lupte cu schemele de corupție și de furt al banului public din sistem, să deconspire schemele din domeniul farmaceutic, al producerii și vânzării anabolizantelor, dar și să creeze Corpul de Control al ministrului, funcție care cel mai probabil va fi ocupată de actualul consilier prezidențial, Ala Nemerenco.

Stoparea procesului de numire a conducătorilor agențiilor și instituțiilor medicale pe criterii politice, implementarea rețetei medicale electronice, dar și implementarea conceptului de fișă electronică unică medicală a pacientului, accesibilă la necesitate pentru toate instituțiile și laboratoarele medicale (publice și private, sunt alte priorități ale Guvernului Gavrilița.

În următorii patru ani de activitate, garnitura condusă de Natalia Gavrilița își propune să construiască două spitale regionale la Bălți și Cahul care să ofere acces locuitorilor din nordul și sudul țării la servicii medicale de înaltă performanță, dar și să pună în funcțiune spitalul din Vorniceni, raionul Strășeni.

„În perioada de criză pandemică, sistemul național de sănătate și-a developat și mai mult neajunsurile și ineficiența. Cu un personal medical dedicat, care a luptat din răsputeri să salveze cât mai mulți bolnavi, dar cu un sistem spitalicesc fragmentat, cu infrastructură veche, cu cazangerii încă pe cărbune, cu echipamente de 50 de ani, cu o medicină de familie fără medici, cu un sistem de sănătate publică care în urma unor reforme a disponibilizat sute de medici, cu un sistem de achiziții birocrat și greoi, corupt în multe cazuri, cu influențe politice la numirea în funcție a conducătorilor, cu plăți în plicuri și gestionare ineficientă, sistemul este la un pas de a cădea în colaps. Pentru a putea depăși această criză majoră în care se află sistemul de sănătate este nevoie de un set de obiective, menite nu doar să contribuie la îmbunătățirea situației de moment, dar la resetarea și modernizarea sistemului, oferirea unui acces real pacienților la servicii medicale, medicamente și soluții viabile de tratament și prevenție, dar și oferirea condițiilor de muncă adecvate personalului medical, în care să-și poată îndeplini cu satisfacție munca, iar actul medical să fie unul de calitate”, se arată în programul Guvernului Gavrilița.

Perfecționarea mecanismului de compensare, extinderea listei de medicamente compensate, includerea medicamentelor esențiale din lista-model OMS, precum și în conformitate cu protocoalele clinice naționale, eficiența cărora este demonstrată prin evaluarea tehnologică în sănătate; elaborarea unui mecanism direct de compensare a insulinei și a dispozitivelor medicale pentru diabetici;

De asemenea, în țară ar putea apărea Centrul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate în calitate de agenție independentă, se arată în programul de guvernare.

Guvernul Gavrilița se îngrijorează, printre altele, și de sănătatea fumătorilor, iar dacă va ajunge la echipa va primi votul de încredere a deputaților și va ajunge la guvernare, ministrul propus, Ala Nemerenco își propune să aplice mecanismul de formare a prețurilor la comercializarea cu amănuntul a țigaretelor, să micșoreze limita cantității de nicotină în 1ml de lichid în țigaretele electronice și să reintroducă restricții de promovare pentru dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare și încălzire a tutunului.

„Pe piața muncii, ne confruntăm cu situația când specialiștii nu-și găsesc rostul și pleacă în căutare de locuri de muncă peste hotare, iar angajatorii nu găsesc cadre calificate. La pensionare, mulți sunt nevoiți să trăiască cu o pensie care nu acoperă nici minimul de existență, iar 170 000 de oameni au pensie mai mică decât 1 200 de lei. Creșterea economică și gestionarea corectă a banului public va permite și majorarea plăților sociale, iar administrarea depolitizată și transparentă a sistemului social va permite ca acestea să ajungă la destinație și să ajute oamenii să se simtă protejați de stat”, se mai arată în planul de guvernare.

Astfel, guvernul condus de Natalia Gavrilița își mai propune să adopte un mecanism de creștere dinamică a salariului minim pe economie, bazat pe dreptul salariaților la un trai decent, productivitatea muncii, creșterea economică și creșterea salariului mediu și să elaboreze o strategie națională de combatere a fenomenului „muncii la negru” și a „muncii la gri” și de achitare a salariilor „în plic”.

Creșterea pensiei minime până la 2 000 lei pe lună și racordarea continuă a cuantumului la minimul de existență; majorarea scutirii personale la 32 400 lei pentru ca să acopere valoarea salariului minim pe sectorul real și a ajutorului pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună, sunt promisiuni la fel din programul Gavrilița.

Guvernul Gavrilița se angajează să majoreze și să indexeze de asemenea indemnizațiile pentru veteranii de război și veteranii acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, să protejeze persoanelor împovărate de datorii mici de executări abuzive a locuinței și a altor bunuri de primă necesitate prin revizuirea Codului de Executare, dar și să reglementeze mai dur sectorul de microfinanțare și protejare a persoanelor social vulnerabile.

Amintim că programul de guvernare include șase capitole, divizate în alte câteva subcapitole, unde sunt descrise pe larg domeniile unde urmează să se lucreze activ pentru a reforma și schimba politici, astfel încât să îmbunătățească viața cetățenilor.

Întregul program al noului Guvern Gavrilița poate fi citit și analizat AICI.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate