Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Orban, după ce Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria pentru legea anti-LGBT: „Ăsta este huliganism legalizat”

16 Iul. 2021, 15:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
16 Iul. 2021, 15:38 // În Lume //  Realitatea.md

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană de “huliganism legalizat”, după ce Bruxelles-ul a anunțat două proceduri de infringement împotriva Ungariei, pentru politica anti-LGBT a acestei țări.

“Ăsta (procedura de infringement – n.r.) este huliganism legalizat… Poziția Comisiei Europene este rușinoasă”, a declarat Viktor Orban vineri la un post de radio.

El a mai spus că această dezbatere le-a oferit cetățenilor maghiari oportunitatea de a vedea ce înseamnă “viața europeană”, cum e să mergi la școală în Germania și a reluat că Ungaria nu le va permite activiștilor LGBT “să mărșăluiască” prin școli și să promoveze ceea ce el numește propagandă sexuală.

Orban, un politician naționalist care a avut numeroase contre cu Bruxellesul de când se află la guvernare, din 2010, a spus că autoritățile europene vor să-și impună punctul de vedere asupra felului în care trebuie crescuți copiii.

Campania anti-LGBT promovată de guvernul său pare să fie una din temele importante ale platformei sale politice înaintea alegerilor de la anul, care se anunță dure, mai notează Reuters.

În ultimele două săptămâni, au apărut panouri imense în toată țara, cu sloganuri de tipul “Te enervează Bruxellesul?” sau “Ți-e teamă de propagandă sexuală asupra copiilor tăi?”.

Orban a mai spus vineri că va avea încă o confruntare cu UE asupra fondurilor europene pentru reconstrucție, care au fost blocate de Bruxelles, dar afirmă că le va obține până la urmă.

Comisia Europeană a anunțat joi declanșarea procedurilor de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației anti-LGBT și a felului în care tratează aceste minorități. Budapesta și Varșovia vor avea două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurilor inițate de Bruxelles.

Împotriva Ungariei sunt două proceduri separate.

În prima procedură, Comisia contestă noua lege adoptată de Budapesta, care interzice prezentarea de conținut care promovează homosexualitate sau persoane transgender către minori. Comisia susține că această lege încalcă libertatea de expresie și de exprimare, precum și directiva europeană privind serviciile media audiovizuale și directiva privind comerțul electronic. Comisia mai argumentează, de asemenea, că legislația ungară încalcă libertatea de a furniza servicii și libera mișcare a bunurilor, pentru că nu a demonstrat că aceste restricții sunt necesare și nediscriminatorii. potrivit comunicatului.

A doua procedură va privi o carte publicată de asociația Labrisz, pe care o agenție guvernamentală din Ungaria a obligat-o să conțină un disclaimer care să anunțe că volumul conține “comportament care deviază de la rolurile tradiționale de gen”. Comisia argumentează că acest lucru încalcă directiva europeană privind practicile comerciale neloiale.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate