Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este destul de liniștită în ceea ce ține de răspândirea variolei maimuței în mai multe țări din lume. Specialiștii OMS recomandă diferite măsuri, dar nu consideră că există motive de alarmă, scrie Agerpres.
„Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu COVID”’, a precizat experta OMS, Sylvie Briand.
Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. OMS estimează că majoritatea cazurilor vor fi uşoare. Cu toate acestea, femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.
„Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei”, a mai experta.
OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească. Cazuri de variola maimuţei au fost depistate până acum în peste 20 de ţări, a mai precizat organizaţia. Până la ziua de azi au fost diagnosticați cu variola maimuței peste 200 de persoane.
Specialiștii precizează că variola maimuței este o infecție virală rară, răspândită în Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu animalele. Aceasta se poate transmite de la persoană la persoană.
Simptomele principale ale bolii sunt febra și erupția cutanată, iar infecția trece de regulă sub formă ușoară. Preliminar, oricine are administrat un vaccin contra variolei ar trebui să aibă imunitate.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!