Curs valutar
 • EUR
  19.4610
  0%
 • USD
  17.9265
  0%
 • RUB
  0.1929
  0%
 • RON
  3.9105
  0%
 • UAH
  0.4660
  0%

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, paralizată de spionii lui Putin

04 Sept. 2023, 19:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
04 Sept. 2023, 19:14 // Politica //  Elena Putregai

Întreaga organizație este în pericol de colaps. Activitatea OSCE se bazează pe consens, dar Rusia pune tot mai des bețe în roate. Între timp, temerile cresc în rândul unor membri cu privire la o posibilă infiltrare a agenților și diplomaților ruși. Agențiile de informații occidentale susțin că Rusia folosește frecvent organizațiile internaționale ca acoperire pentru agenții serviciilor sale secrete. Oficial, bărbații și femeile aparțin delegațiilor ruse, dar sunt spioni, scrie Adevărul.ro.

OSCE are în prezent 57 de țări membre, inclusiv toate statele membre UE și toate statele succesoare ale Uniunii Sovietice, împreună cu Statele Unite și Canada. Misiunea organismului este „prevenirea conflictelor” și „managementul crizelor”. Dar ce înseamnă asta când un stat membru a invadat un altul?

OSCE are sediul la Viena. Administrația este condusă de un Secretariat General și există și o Adunare Parlamentară cu personal propriu. Dar majoritatea celor peste 3.500 de angajați ai organizației lucrează în Europa de Sud-Est, Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală. Ei instruiesc funcționari publici, sunt observatori la alegeri și susțin negocierile de pace. De când Rusia a ocupat Crimeea în 2014, peste 1.000 de observatori OSCE au fost uneori dislocați în Ucraina. Misiunile lor în țară au inclus monitorizarea respectării încetării focului și organizarea schimbului de prizonieri. Dar misiunea s-a încheiat brusc în 2022, mandatul expirând la doar câteva săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia. Rusia s-a opus continuării acesteia, ceea ce a oprit prelungirea misiunii.

Diplomații ruși au blocat de atunci mai multe decizii OSCE, inclusiv votul asupra cine va conduce organizația începând cu 2024. În trecut, OSCE era condusă de un alt stat membru în fiecare an. În 2022, Polonia a ocupat poziția, iar anul acesta a venit rândul Macedoniei de Nord. Estonia a solicitat președinția pentru 2024, dar Rusia a refuzat să-și dea aprobarea. În Germania, Ministerul de Externe a acuzat Rusia că a trădat principiul consensului OSCE. De asemenea, Moscova și-a suspendat în mare măsură plățile către organizație. Potrivit surselor „Der Spiegel“, totalul restant se ridică la peste 10 milioane de euro.

Până acum, angajații ruși de la OSCE au rămas neafectați. În același timp, totuși, unele țări membre au identificat personal pe care îl consideră suspect că ar fi de fapt spioni ruși.

Rusia, la rândul ei, nu se sfiește să facă acuzații la adresa personalului OSCE. În timpul invadării Ucrainei de către trupele lui Putin, autoritățile din Rusia au confiscat peste 70 de vehicule OSCE, evaluate la aproape 3 milioane de euro. OSCE a petrecut luni de zile încercând să aranjeze ca vehiculele să fie returnate prin Turcia, iar oficialii au trimis opt memorii diplomatice cunoscute sub numele de note verbale. De asemenea, personalul OSCE s-a întâlnit de mai multe ori cu diplomați ruși pentru a discuta problema, totul în zadar.

Într-o scrisoare către OSCE din ianuarie, obținută de Der Spiegel, postul public german ZDF și ziarul austriac Der Standard , diplomații ruși au declarat că vehiculele au fost duse „pe teritoriul Republicii Donețk și Republicii Lugansk” – cu alte cuvinte , către teritoriul ucrainean ocupat ilegal. Rusia a susținut că vehiculele au fost confiscate drept „probe” în dosare penale împotriva mai multor membri ai personalului OSCE. Rusia i-a acuzat de implicare în „direcționarea focului” la Donețk și Lugansk.

Observatorii au descris cazurile drept „procese spectacol”. Într-un interviu acordat Der Spiegel, Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE, a spus că este „absolut o parodie a justiției” faptul că Rusia ține ostatici trei membri ai unei organizații – căreia îi aparține Moscova – și „care slujeau într-o misiune pe care a aprobat-o”. Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, un diplomat german de vârf, a vorbit despre o situație „inacceptabilă și inumană”.

Tonul devine din ce în ce mai dur, iar neîncrederea crește. La o reuniune a Comitetului Permanent al Adunării Parlamentare a OSCE, o instituție în care trimișii din țările membre fac schimb de opinii în mod regulat, un leton a criticat faptul că biroul din Viena al Adunării Parlamentare a OSCE era condus de o rusoaică despre care mulți au suspiciuni. În postare, letonul a menționat, că rusoaica are acces la nenumărate documente confidențiale. Criticii au descris-o ca pe un fel de nouă Anna Chapman, o referire la spioana rusă arestat în SUA în 2010 și eliberată ulterior într-un schimb de agenți pe aeroportul din Viena. Pentru mai mulți membri OSCE, inclusiv Polonia și Letonia, este un exemplu clar de tentativă de infiltrare.

Potrivit relatărilor din presă, înainte de a-și lua actualul loc de muncă, rusoaica a lucrat pentru Ministerul de Externe al Rusiei. Ea a călătorit în mod regulat prin lume cu ministrul de externe Serghei Lavrov sau chiar cu președintele Vladimir Putin. În 2019, ea a fost traducătoarea lui Putin când s-a întâlnit cu Donald Trump la summitul G-20 de la Osaka, Japonia. Pe internet circulă un număr uimitor de fotografii cu ea îmbrăcată în haine provocatoare. Fiona Hill, care l-a sfătuit o vreme pe Trump în problemele rusești, consideră că femeia a fost aleasă în mod special pentru a distrage atenția președintelui SUA, fiind cunoscută slăbiciunea lui Trump pentru tinere.

Sancțiuni din Polonia

Roberto Montella, italianul secretar general al Adunării Parlamentare a OSCE, a respins acuzațiile, subliniind că fosta traducătoare fusese deja angajată „înainte de agresiunea rusă”. OSCE a angajat-o pe femeie în 2021, la șapte ani de la ocuparea Crimeei, cu încălcarea dreptului internațional. Între timp, Polonia, statul membru OSCE, a declarat că femeia, precum și un alt membru rus al personalului OSCE sunt persoane nedorite, spunând că reprezintă o amenințare la adresa securității Poloniei.

Diplomații ruși din cadrul OSCE reprezintă un risc clar pentru securitate, susține ambasadorul SUA Carpenter. „Aveți pe cineva care reprezintă un stat foarte agresiv care este angajat în război și încalcă orice principiu posibil al sistemului internațional bazat pe reguli”, spune el. Serviciile de informații și diplomații din diverse țări consideră că un alt rus care lucrează pentru OSCE la Viena este spion. Ei spun că presupunerea este că persoana respectivă este un angajat al serviciului rus de informații externe SVR. Când a fost contactat, bărbatul, pe care colegii l-au poreclit „colonelul”, nu a comentat acuzațiile.

„Dincolo de orice îndoială”, personalul rus din cadrul OSCE reprezintă un pericol, spune ambasadorul OSCE al Ucrainei Tsimbaliuk – și nu doar din cauza accesului pe care îl au la informații confidențiale. „Să fim foarte clari: Rusia este un stat autoritar, militarizat, care poartă război agresiv (și nu pentru prima dată în ultimii 15 ani), condus de președinte, care se confruntă în prezent cu un mandat internațional de arestare pentru crime de război”. Secretarul general al OSCE, Schmid, subliniază, între timp, că foarte puțini ruși lucrează pentru OSCE, fie ca angajați direcți, fie ca funcționari detașați din Rusia. Mai mult, ca toți membrii personalului, spune ea, li se cere „să reprezinte numai interesele OSCE și nu pe cele ale statelor sale participante, indiferent de naționalitatea lor”.

Realitatea Live

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
25 Feb. 2024, 19:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
25 Feb. 2024, 19:30 // Life //  Elena Putregai

Doctorul nutriționist Vlad Roșca din România spune că pare un paradox, dar atunci când vrem să pierdem în greutate trebuie să începem ziua cu mâncare, deoarece ne ajută să pierdem grăsime, nu masă musculară. Medicul a precizat pentru „Adevărul” că mâncarea este cea care ne ajuta să pierdem în greutate într-un mod estetic.

„Mâncatul este soluția slăbitului. Infometarea este pentru pierdere în greutate la nivel general, însă deloc benefic. Atunci când ne dorim să scăpăm de kilogramele în plus, ne gândim la cele în plus, nu la cele totale. Întotdeauna kilogramele în plus sunt grăsime. Așadar pentru a pierde grăsimea în exces este necesar să păstrăm, să protejam musculatura determinand corpul să consume grăsime. Acest lucru se face mâncând”, spune medicul nutriționist arădean Vlad Roșca.

Acesta afirmă că la polul opus, privându-ne de hrană, corpul va utiliza mai multă masă musculara decât grăsime.

Corpul nostru cunoaște instinctul de supraviețuire, care „îi va spune”  să consume musculatură căci fără ea poate trăi, dar să protejeze grăsimea  cât de mult poate, căci e o resursă.

Medicul specifică că un procentaj de grăsime corporală este normal și sănătos.

„În acest articol vorbim de surplus și de disconfort. Dieta potrivită și construită individualizat ajută oamenii să piarda grăsime în proporție de 95% și numai o cantitate mică de musculatură. În schimb, înfometarea sau o dietă nepotrivită poate să determine o pierdere musculară mai mare decât procentajul de grăsime. Din toată această ecuație rezultă faptul că vom pierde în greutate, dar procentul de grăsime nu va fi modificat semnificativ, iar acest lucru este dezastruos”, mai spune Vlad Roșca.

Acesta recomandă o dietă personalizată cu patru mese pe zi: „din practica clinică am observat cele mai bune pierderi în greutate cu acest principiu.  Așadar, celor care își doresc să slăbească în mod sănătos și estetic le urez mai degrabă… poftă bună”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală