„Primul care o să intre în panică este bărbatul. El trebuie să vadă ceea ce este frumos. Femeia a născut, și-a revenit, s-a sculat, a fost la duș, s-a adus în ordine, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură. A venit și i-a întâmpinat în salon, după naștere, frumos, cum trebuie. Dar nu extenuată, cu coafură ca și cum a pus două degete în priză, murdară de sânge, mase fecale. Asta nu-i normal”. Așa-zisele sfaturi aparțin ginecologului-obstetrician Vadim Scarlat, fiind făcute într-un podcast despre naștere la întrebarea dacă bărbatul trebuie sau nu să fie prezent în momentul aducerii pe lume a unui copil.
Podcastul „LIFE cu doamna doctor” a fost publicat pe YouTube pe 21 august curent, dar a ajuns în opinia publică, după ce moderatoarea acestuia, Olga Ursu, medic și ea de profesie (Chirurg Oro-Maxilo-Facial, Expert în Chirurgie Estetică a Feței și Chirurgie Orală), a tăiat o secvență din el.
Internauții s-au împărțit ca de obicei în două tabere, însă oamenii cu comunități de urmăritori, totuși, au încercat să tragă un semnal de alarmă asupra unor astfel de sfaturi. Pe subiect s-au expus negativ coordonatorul de proiect al Grupului național LEADER, Vitalie Jereghi, foștii prezentatori și moderatori ai unei emisiuni online, Nata Albot și Andrei Bolocan; scriitoarea Ionela Hadârcă; coordonatoarea de program în cadrul organizației GENDERDOC-M, Angelica Frolov; cofondatoarea Asociației Obșetești „Femei pentru Femei”, Alina Cebotari și alții.
Nu este prima dată când Vadim Scarlat intră în gura lumii. El mai este cunoscut și ca medicul vizat în dosarul „mitei pentru judecători” care s-a ales cu o amendă de 115 mii de lei. El și-a recunoscut vina, că a transmis unui judecător 2000 de euro pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit. În al doilea dosar era vorba despre decesul unui bebeluș. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, Vadim Scarlat a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. ZdG.md scrie că, ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat.