Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

OSCE – critici la adresa modificării Codului Serviciilor Media

14 Ian. 2022, 16:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
14 Ian. 2022, 16:17 // Actualitate //  Realitatea.md

Compania Teleradio-Moldova și Consiliul Audiovizualului trebuie să fie ferite de interferențe politice. O spune reprezentatul OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, după ce au fost analizate modificările operate de majoritatea parlamentară la Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Potrivit oficialului OSCE, trecerea Companiei Teleradio-Moldova, din subordinea Consiliului Audiovizualui, în subordinea Parlamentului sporește controlul parlamentar asupra instituției media publice.

Experții internaționali în domeniul mass-media recomandă Republicii Moldova abrogarea prevederilor din Codul Serviciilor Media adoptate la 4 noiembrie 2021, prin care Directorul Teleradio-Moldova este numit de către Parlament. De asemenea, se recomandă abrogarea prevederilor ce vizează evaluarea performanțelor șefului Teleradio-Moldova și demiterea acestuia de către Parlament.

De asemenea, OSCE recomandă Republicii Moldova ca să existe criterii mai clare de selectare a membrilor Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, iar procedura de numire a acestora să fie una transparentă și echitabilă.

„Legislația Republicii Moldova trebuie să protejeze Consiliul Audiovizualului și Teleradio-Moldova de potențiale interferențe politice și influențe ale partidului de guvernare sau majorității parlamentare, asigurând principiul pluralisumului de idei. Facem apel către autoritățile Republicii Moldova să revizuiască legislația”, a spus reprezentantul OSCE pentru libertarea presei, Teresa Ribeiro.

 

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală