Compania Teleradio-Moldova și Consiliul Audiovizualului trebuie să fie ferite de interferențe politice. O spune reprezentatul OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, după ce au fost analizate modificările operate de majoritatea parlamentară la Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Potrivit oficialului OSCE, trecerea Companiei Teleradio-Moldova, din subordinea Consiliului Audiovizualui, în subordinea Parlamentului sporește controlul parlamentar asupra instituției media publice.
Experții internaționali în domeniul mass-media recomandă Republicii Moldova abrogarea prevederilor din Codul Serviciilor Media adoptate la 4 noiembrie 2021, prin care Directorul Teleradio-Moldova este numit de către Parlament. De asemenea, se recomandă abrogarea prevederilor ce vizează evaluarea performanțelor șefului Teleradio-Moldova și demiterea acestuia de către Parlament.
De asemenea, OSCE recomandă Republicii Moldova ca să existe criterii mai clare de selectare a membrilor Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, iar procedura de numire a acestora să fie una transparentă și echitabilă.
„Legislația Republicii Moldova trebuie să protejeze Consiliul Audiovizualului și Teleradio-Moldova de potențiale interferențe politice și influențe ale partidului de guvernare sau majorității parlamentare, asigurând principiul pluralisumului de idei. Facem apel către autoritățile Republicii Moldova să revizuiască legislația”, a spus reprezentantul OSCE pentru libertarea presei, Teresa Ribeiro.