Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Promisiunile lui Ceban din campania electorală, „așii din mâneca PAS”. Un deputat îi zice că e momentul să le realizeze

14 Ian. 2022, 16:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Ian. 2022, 16:14 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul PAS, Radu Marian, îi aduce aminte primarului Capitalei, Ion Ceban, de promisiunile făcute în campania electorală din toamna anului 2019, unde „a dat cuvântul” că va majora alocațiile pentru păturile social-vulnerabile din Capitală, iar parlamentarul afirmă că acum ar fi timpul cel mai potrivit.

„Îl îndemn pe Ceban să se țină de promisiuni și să majoreze suportul pentru cetățenii vulnerabili ai Chișinăului la plata facturilor, așa cum a promis în campanie”, a fost mesajul lansat de Marian pe o rețea de socializare.

Totodată, deputatul aduce în vizorul opiniei publice ce a reușit să facă actuala guvernare din care face parte la același capitol.

„Așa cum am mai scris anterior, Guvernul a aprobat trei categorii de suport la plata facturilor. Extinderea programului de ajutor în perioada rece a anului, prin majorarea la 700 lei/lună a ajutorului și creșterea numărului de beneficiari la 300 mii familii vulnerabile. Ajutorul poate fi accesat, printr-o cerere la asistentul social, indiferent de ce fel de energie se consumă – lemn, gaze naturale, sau energie termică. Compensare facturilor celor care folosesc energie termică. Se compensează  2/3 din creștere pentru prima gigagcalorie (222 mii consumatori casnici). Compensare  facturilor de gaze naturale până la  consumul de 150 m3 (se compensează până la 2/3 din majorare)”, precizează deputatul.

Precizăm că, în ultima perioadă, primarul Capitalei a început să critice activ guvernarea pentru că nu ar gestiona eficient criza gazului și cea energetică, motiv pentru care acesta afirmă că sunt afectați inclusiv chișinăuienii și instituțiile municipale.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală