Curs valutar
 • EUR
  20.7642
  0.0915%
 • USD
  17.6965
  -0.0446%
 • RUB
  0.2427
  -0.2884%
 • RON
  4.1943
  0.0811%
 • UAH
  0.6620
  -0.6193%

Pandemia a obligat profesorii din Moldova să se adapteze la transformările tehnologice

03 Feb. 2021, 13:56
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Petru Cosoi
03 Feb. 2021, 13:56 // Sci-tech //  Petru Cosoi

Dacă până la pandemie doar 24% dintre profesori foloseau tehnologiile informaționale în clasă, în prezent circa 80% au învățat să creeze conținuturi digitale proprii. Asta arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

În cadrul sondajului au participat peste 1000 de respondenți din toată țara. Aceștia sunt profesori din toate categoriile de vârstă, de la tineri sub 25 ani, până la 60+, (vârsta medie 46 ani), ei predau diverse discipline școlare, dintre care 35% – din aria curriculară științe și tehnologii.

Rezultatele sondajului au demonstrat capacitatea profesorilor din Moldova de a se adapta transformărilor tehnologice, fapt care va aduce beneficii pe termen lung pentru sistemul educațional, prin modernizarea practicilor și metodelor de predare, cu aplicarea largă a mijloacelor TIC.

Astfel, până la pandemie doar 24% din respondenți au folosit tehnologii informaționale în clasă, iar cca 50% înainte de pandemie au folosit rețele sociale, email și aplicații de comunicare pe internet doar în scopuri personale.

Fiind impuși de pandemie să treacă la predarea online, cca 80% au asimilat mai multe tehnologii și instrumente digitale, și-au îmbunătățit considerabil abilitățile TIC, au învățat să creeze conținuturi digitale proprii. 73% susțin că folosirea mai multor instrumente digitale în timpul pandemiei i-a ajutat să-și facă lecțiile mai interesante pentru elevi.

Cea mai importantă concluzie a acestui sondaj – majoritatea profesorilor din Moldova (82%) cred că indiferent de situație, pe viitor vor continua să folosească anumite tehnologii asimilate în timpul pandemiei și nu vor mai reveni completamente la metodele de predare vechi.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 07:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 07:07 // Politica //  Realitatea.md

După ce s-a anunțat că președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, va efectua la invitația președintei Maia Sandu o vizită oficială în Republica Moldova, Președinția noastră a făcut public programul acestuia la Chișinău. În primul rând, nu lipsește ceremonia oficială de întâmpinare a acestuia, dar nici tradiția de a planta arbori la Grădina Botanică din capitală.

Pe 29 septembrie, președintele Frank-Walter Steinmeier va fi întâmpinat cu onoruri militare la Președinția Republicii Moldova pe la ora 11:30, după care vor avea loc o serie de întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu membrii delegațiilor. În jurul amiezii, sunt programate declarații de presă comune.

Ulterior, președintele german se va întâlni cu prim-ministra Natalia Gavrilița și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Nu înainte de asta, va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

În aceeași zi, va inaugura, împreună cu Maia Sandu, Forumul de afaceri moldo-german. De asemenea, va vizita Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova, dar și Colegiul de Inginerie din Strășeni.

Președinția a mai anunțat că va avea o discuție cu un grup de primari din satele și orașele, unde au fost implementate proiecte sprijinite de Guvernul German.

Pe finalul vizitei, mai exact, a doua zi, pe 30 septembrie, ambii președinți vor sădi câte un arbore la Grădina Botanică din Chișinău. Asta se va întâmpla pe la amiază.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române