Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Pandemia le scoate dedicația în evidență. Sandu și Ciocoi felicită asistenții medicali cu ziua profesională

12 Mai 2021, 15:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
12 Mai 2021, 15:08 // Actualitate //  Petru Beregoi

Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, marcată astăzi, președinta țării, Maia Sandu și premierul interimar, Aureliu Ciocoi au adresat felicitări și mulțumiri cadrelor medicale pentru munca depusă și aportul lor în lupta inclusiv cu coronavirus.

„Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, le mulțumesc cu toată inima și îmi exprim imensa recunoștință pentru toate asistentele și toți asistenții medicali din țara noastră. Dumneavoastră faceți, zi de zi, o muncă enormă, datorită căreia este posibilă protejarea sănătății oamenilor și însănătoșirea pacienților. Lecția pandemiei este una de recunoștință și solidaritate, o lecție pe care ne-au demonstrat-o în aceste vremuri, cu dedicație tăcută, asistentele și asistenții medicali. Vă mulțumim pentru că sunteți mereu alături de pacienți, de cei care au nevoie de ajutor. Vă dorim multă sănătate și împliniri profesionale”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

De asemenea, și prim-ministrul interimar a transmis un mesaj de felicitare asistenților medicali, cu ocazia zilei profesionale, precizând că, aflându-ne în al doilea an de luptă cu pandemia, importanța asistenților medicali şi meritele acestora sunt tot mai mult apreciate de către întreaga societate.

„Alături de medici, asistenții medicali sunt cei din prima linie de luptă, care activează în condiții deloc ușoare pentru misiunea nobilă de a salva viețile oamenilor. Cu siguranță această meserie poate fi profesată doar de acei oameni care, pe lângă profesionalism şi dedicație, dau dovadă de altruism şi empatie față de durerea pacienților, oferindu-le grija de care au nevoie. Dragi asistenți medicali, vă mulțumesc din numele meu personal şi al Guvernului pentru dedicația şi rolul atât de important în asigurarea sănătății publice calitative. Vă mulțumesc pentru efortul şi rezistența de care dați dovadă zi de zi, dar mai ales în pandemie. Vă doresc sănătate şi bunăstare”, a spus Ciocoi.

Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anual, în întreaga lume, la 12 mai, dată ce marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ‘„Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției