Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

În 2020, CNAM a finanțat circa 4,5 milioane de vizite la medicii specialiști

07 Mai 2021, 13:19
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
07 Mai 2021, 13:19 // Economie //  Valentina Buză

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a achitat peste 748 de milioane de lei, pentru cele aproximativ 4,5 milioane de vizite consultative care au fost înregistrate în 2020 la medicii specialiști din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu (AMSA). Astfel, finanțarea reprezintă 95,7% din suma planificată, cu 36 milioane mai mult față de 2019.

În acest context, cele mai solicitate au fost serviciile prestate de medicii obstetricieni-ginecologi, ortopezi-traumatologi, neurologi, oftalmologi și chirurgi.

Totodată, cheltuielile medii în AMSA per persoană asigurată au constituit anul trecut 329,1 lei, în creştere cu 11,9 lei față de anul precedent. Costul mediu al unei vizite la medicul specialist a fost de 168,2 lei, cu 60,5 de lei mai mult în comparație cu 2019.

„O categorie aparte de cheltuieli acoperite de CNAM în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt cele pentru alimentația și transportul public de la/la domiciliu persoanelor cu tuberculoză. În acest scop, în 2020 au fost alocate peste 13 milioane de lei, cu circa trei milioane mai puțin comparativ cu anul 2019. De asemenea, din mijloacele fondurilor AOAM au fost finanțate peste 96 de mii de ședințe de hemodializă în valoare totală de 208,4 milioane de lei”, se arată în comunicat.

Pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie la copiii (de la naștere până la trei ani) cu nevoi speciale sau tulburări de dezvoltare și risc sporit au fost finanțate mai mult de 27 de mii de vizite, în valoare totală de circa patru milioane de lei.

Din fondurile AOAM au fost acoperite și în jur de 12 mii de ședințe de radioterapie pentru pacienții cu maladii oncologice, cu aproape 2000 mai mult comparativ cu 2019.

Totodată, în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, începând cu luna august, au fost contractați doi prestatori de servicii medicale pentru efectuarea testelor în scopul depistării noului tip de coronavirus la pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19. Astfel, au efectuate peste 51,6 mii de investigații în valoare de aproape nouă milioane de lei.

În anul 2020, pentru prestarea asistenței medicale specializate de ambulatoriu, CNAM a contractat 126 de prestatori de servicii medicale: 20 de instituții republicane, 21 municipale, 65 raionale, patru departamentale și 16 private.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.

 

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției